Aktuelno iz kulture

Lorens de Kar je prva žena na čelu čuvenog Luvra

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2021

-

18:22

Lorens de Kar je prva žena na čelu čuvenog Luvra
Lorens de Kar je prva žena na čelu čuvenog Luvra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron imenovao je Lorens de Kar (Laurence des Cars) za  novog direktora Luvra.

De Karova je prva žena na čelu najpoznatijeg i najpoznatijeg muzeja na svetu, od kada je osnovan 1793.

Vest o zvaničnom imenovanju stiže tačno sedam dana pošto su muzeji u Francuskoj zbog povoljnije epidemiološke situacije otvorili vrata za posetioce.

U prvim izjavama, nova direktorka Luvra obećala je produženo radno vreme Luvra, te izrazila želju da privuče mlađu publiku u muzej.

Za Radio France Inter, de Karova je izjavila da se nada da će izgraditi "muzej sadašnjosti", ali i da želi staviti fokus na privlačenje mlađih generacija u muzej.

"Luvr je srce Pariza. Mi moramo pozvati što više glasova", zaključila je novoimenovana direktorka muzeja, koja će zvanično preuzeti novo radno mesto 1. septembra.

Kako prenosi Tanjug italijanski Koriere, de Karova je u Jelisejskoj palati predala projekat za Luvr u kojem, između ostalog, iznosi i to kako planira da osavremeni muzej, a prvi potez za nju bi bio stvaranje devetog odeljenja posvećenog Vizantiji i hrišćanima sa Istoka.

Ispisala već istoriju

Lorens de Kar (54) trenutno se nalazi na čelu Muzeja Orse, gde je, takođe, na neki način ispisala istoriju. Bila je tek druga žena u istoriji ovog muzeja koja je imala funkciju šefa.

Pod njenim rukovodstvom posećenost muzeja Orse je naglo rasla, dostigavši skoro četiri miliona posetilaca tokom 2019.godine.

profimedia

Lorans de Kar, aktuelna direktorka Orseja

Prethodno je bila na čelu Muzeja Oranžerije, posvećenog impresionizmu, a od kad je 2017. godine preuzela vođenje Muzeja Orse, bila je posebno fokusirana na socijalnu ulogu muzejske ustanove.

Muzej Orse je pod njenim vođstvom predstavio 2019. godine hvaljenu izložbu reprezentacija crnih ženskih figura u slikarstvu Zapada. Nedavno je, inače, ponovo otvoren izložbom posledica darvinizma na umetnost, a u martu je skrenuo pažnju javnosti i time što je postao prvi francuski muzej koji je dobrovoljno vratio jednu sliku koju su svojevremeno oteli nacisti.

U pitanju je slika Gustava Klimta "Grmovi ruže ispod drveća" iz 1905. godine, koje je decenijama bilo izloženo u pariskom muzeju. Pošto se utvrdilo da su nacisti 1938. oteli ovo delo jevrejskoj porodici u Austriji, Francuska je odlučila da vrati sliku pravim vlasnicima.

Stručnjak za umetnost 19. i početka 20. veka, 2007. godine je bila i na čelu Agencije francuskih muzeja, važnog državnog tela, zaduženog i odgovornog za otvaranje Luvra u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, projekta vrednog deset milijardi evra.

Trenutni direktor Luvra, Žan-Luk Martines, koji se na tom mestu nalazi već osam godina, odgovoran je za velike uspehe muzeja, ali i za kontroverzne umetničke izbore.

Iako je pod njegovom upravom, Luvr dostigao rekordan broj posetilaca - samo izložba o Leonardu da Vinčiju privukla je preko milion ljudi, kritičari mu zameraju da je pravio previše kompromisa sa vodećim brendovima.

Od Viton torbi preko inicijative Arbienbija "jedna noć sa Mona Lizom" do ugovora sa Svoč satovima i subvencije Luvra za spot Bijonse.

De Karova preuzima mesto u teškom trenutku za Luvr, budući da je broj posetilaca drastično pao u 2020. zbog pandemije.

Mada, iako je zbog pandemije bio zatvoren 150 dana tokom prošle godine, a poseta je spala na 2,7 miliona ljudi, Luvr je ostao na vrhu liste najposećenijih muzeja u svetu.

Direktore najboljih francuskih javnih muzeja, među kojima su i Versajski zamak i Muzej moderne umetnosti Pompidu, direktno imenuju francuski predsednici.

Komentari (0)

Kultura