Aktuelno iz kulture

Preminuo glumac Marko Živić

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2021

-

19:39

Preminuo glumac Marko Živić
Marko Živić - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Filmski, televizijski i pozorišni glumac Marko Živić preminuo je danas u Beogradu u 50. godini nakon borbe sa koronavirusom.

Vest o smrti Živića objavilo je Beogradsko dramsko pozorište na Instagramu.

"Danas je u Beogradu preminuo prvak našeg pozorišta Marko Živić. Hvala mu za sve i večna mu slava. Dragi Marko, zauvek ćeš biti sa nama", navodi se u postu.

Marko Živić je poslednje dane proveo u bolnici, na respiratoru, a ovo je bio drugi put da je hospitalizovan zbog koronavirusa.

 

Prvi put kada je primljen stanje se stabilizovalo, pa je otpušten na kućno lečenje, ali simptomi su se ipak naglo pogoršali. Drugi put je, nažalost, izgubio bitku.

Inače, Marku Živiću je 2008. godine odstranjen zloćudni tumor koji mu je tada zahvatio delove jednjaka i želuca.

Dobitnik mnogih nagrada i priznanja

Živić je rođen 4. aprila 1972. godine u Kruševcu, a studije glume je završio 1995. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Radio je u pozorištu i na filmu - bio je u stalnoj glumačkoj postavi Pozorišta na Terazijama i stalni član Beogradskog dramskog pozorišta gde je igrao u predstavama "Kad su cvetale tikve", "Ne igraj na Engleze", "Sviraj to ponovo", "Sem", "Let iznad kukavičjeg gnezda" i "Delirijum tremens".

Među njegovim najznačajnijim ulogama na ekranu bile su role u filmu i seriji "Montevideo, Bog te video!", "Na putu za Montevideo", "Senke nad Balkanom", "Beogradskom fantomu", "Folk" i drugim.

Pored toga, davao je glas tajnom agentu Iziju, medvedu Baluu u srpskoj verziji "Knjige o džungli 2", Nim Galuu u sinhroniziranom filmu "Epik", Rafaelu u filmovima "Rio" i "Rio 2", Miru u filmu "Artur i Minimoji" i mišu Mortonu u sinhronizovanoj verziji "Hortona".

Vodio je emisiju "Marko Živić šou" na Foks TV i kviz od pet ciklusa "Zdravo Evropo", a od 2015. godine je učestvovao i u talent-šou programu "Audicija" kao jedan od članova žirija.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

Komentari (0)

Kultura