Aktuelno iz kulture

Danteova "Božanstvena komedija" spremna za put u svemir

Komentari

Autor: Euronews

29/05/2021

-

07:47

Danteova "Božanstvena komedija" spremna za put u svemir
Danteova "Božanstvena komedija" spremna za put u svemir - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danteova "Božanstvena komedija", ta "sveta poema" koja se sastoji od tri dela - Pakao, Čistilište i Raj, odlazi na posebno putovanje.

U vreme kada Italija obeležava 700 godina od smrti jednog od najvećih svetskih književnika, njegovo remek-delo suočiće se sa poslednjom granicom.

Izdavačka kuća iz Bolonje uspela je da ubedi pet svemirskih agencija da prenesu "Božanstvenu komediju" na Međunarodnu svemirsku stanicu, a zatim da je puste da slobodno lebdi svemirom. 

Italija na krajnje neobičan način odaje počast Danteu Aligijeriju (1265-1321), koji je proteran iz rodne Firence i koji je preminuo u izgnanstvu u Raveni.

Nedavno je ponovo razmatran Danteov slučaj i na novom suđenju dokazano je da je jedan od najvećih italijanskih pesnika i filozofa prognan iz rodne Firence samo iz političkih razloga.  

Italija nastavlja da obeležava sedam vekova od njegove smrti, pa će osim slanja knjige u svemir, biti organizovani koncerti, izložbe i čitanje Danteovih dela širom zemlje. 

Papa Franja napisao je Apostolsko pismo u kojem analizira Danteov odnos sa Rimokatoličkom crkvom.

Dante je jedan od najznačajnijih tvoraca novog talasa kojim se završava Srednji vek u književnosti i otvara prostor renesanse.

Komentari (0)

Kultura