Aktuelno iz kulture

Popularni Šerlok sprema seriju "Londongrad": Kamberbač igra otrovanog KGB agenta

Komentari

Autor: Variety, Euronews Srbija

30/10/2021

-

18:47

Popularni Šerlok sprema seriju "Londongrad": Kamberbač igra otrovanog KGB agenta
Popularni Šerlok sprema seriju "Londongrad": Kamberbač igra otrovanog KGB agenta - Copyright AP/Alistair Fuller, Vianney Le Caer

veličina teksta

Aa Aa

Britanski glumac Benedikt Kamberbač igraće bivšeg sovjetskog špijuna Aleksandra Litvinjenka koji je otrovan u Londonu, a mini-seriju pod nazivom "Londongrad" produciraće HBO, objavio je Variety.

U pitanju je ekranizacija knjige "The Terminal Spay" Alana Kauela (Alan Cowell), a koja će na male ekrane doneti još jednu priču o nekadašnjem KGB agentu koji je iz Rusije prebegao u Veliku Britaniju i koji je otrovan radioakvinom materijom polonimum-201, kada je 1. novembra 2006. godine u baru londonskog hotela "Milenijum" popio šoljicu čaja. Litvinjenko je preminuo 23. novembra u bolnici Univerzitetskog koledža u Londonu.

U medijima se ranije pojavila vest da će ITV snimati četvorodelnu seriju u kojoj će ulogu otrovanog Litvinjenka igrati škotski glumac Dejvid Tenat, a ta priča će obuhvatiti i kampanju koju je vodila udovica bišveg sovjetskog špijuna Marina, kako bi "primorala" britanske vlasti da sprovedu istragu do kraja i imenuju naručioce ubistva njenog supruga.

Tokom boravka u bolnici, Litvinjenko je sarađivao sa Skotland Jardom na rasvetljavanju sopstvenog ubistva, a potom je u zaključku javne istrage sprovedene u Velikoj Britaniji navedeno da je obaveštajnu operaciju koja je imala za cilj njegovo ubistvo "verovatno odobrio" ruski predsednik Vladimir Putin. Istragom je zaključeno da su direktni počinioci ubistva Litvinjenka bivši zaposleni u ruskim specijalnim službama Andrej Lugovoj i biznismen Dmitrij Kovtun.

Evropski sud za ljudska prava je u septembru utvrdio je da je Rusija odgovorna za ubistvo Litvinjenka. S druge strane, Rusija sve vreme negira bilo kakvu umešanost u njegovu smrt.

Litvinjenko je skoro 10 godina radio u sovjetskom KGB, a zatim je bio pripadnik ruskog FSB, da bi kao veliki kritičar ruskih vlasti 2000. godine prebegao u Veliku Britaniju, gde je nastavio da radi za britansku obaveštajnu službu.

U seriji "Londongrad", glumac koji se proslavio ulogom detektiva Šerloka Holmsa u istoimenoj BBC seriji, imaće ulogu i izvršnog producenta.

Kamberbač je za ulogu Šerloka osvojio nagradu "Emi", a sada se pominje kao najozbiljniji kandidat za nagradu "Oskar" i to za najbolju mušku ulogu, koju je ostvario u vestern drami "The Power of the Dog", premijerno prikazanoj na festivalu u Veneciji. Upravo je za ovo ostvarenje o brutalnom seljaku koji postaje meka srca i krhk od čežnje kada mu se na ranč doseli brat sa svojom novom suprugom i njenim sinom, Srebrnog lava za režiju dobila Džejn Kempion.

Kamberbač se pojavljuje i u Marvelovom univerzumu kao doktor Strejndž (filmovi "Spajdermen"), a izdvaja se i televizijski film "Hoking", u kojem igra čuvenog britanskog astrofizičara Stivena Hokinga.

Za pozorišnu ulogu u predstavi "Frankeštajn", u režiji Denija Bojla, Kamberbač je dobio nagradu "Lorens Olivije". Britanska kraljica Elizabeta Druga imenovala ga je za Komandanta Reda britanske imperije, titule koja se dodeljuje za zasluge u društvu, dok je prema britanskom Sandej tajmsu jedan od "100 kreatora 21. veka".

Komentari (0)

Kultura