Aktuelno iz kulture

Dejmonu Galgutu Bukerova nagrada za "Obećanje"

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2021

-

23:14

Dejmonu Galgutu Bukerova nagrada za "Obećanje"
Dejmonu Galgutu Bukerova nagrada za "Obećanje" - Copyright Tanjug/David Parry/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Južnoafrički pisac i dramaturg Dejmon Galgut osvojio je danas Bukerovu nagradu za svoj roman "Obećanje", a to mu je bila treća nominacija za ovo književno priznanje koje se dodeljuje autorima koji pišu na engleskom jeziku i čiji je novčani iznos 50 hiljada funti.

„Trebalo je dosta vremena da stignem ovde i sada kada jesam nekako osećam da ne bi trebalo da sam tu. Ovo je bila sjajna godina za afričku književnost i želeo bih da nagradu prihvatim u ime svih priča ispričanih i neispričanih, pisaca za koje se zna ili se ne zna, sa izuzetnog kontinenta čiji sam deo. Molim vas nastavite da nas slušate, postoji još mnogo toga što će doći", poručio je Galgut, prenosi Rojters.

Roman “Obećanje “ ispričan je kroz četiri porodične sahrane, a u pitanju je priča o beloj porodici koja živi u Južnoafričkoj Republici i koja se decenijama nakon smrti oca koji je bio glava porodice prepucava oko prava na porodičnu kuću, koju je otac pre smrti kuću zaveštao njihovoj crnoj sluškinji.

Priča prati članove porodice Svarts kako vremenom otkrivaju porodične tajne, a autor slika portret jedne duboko oštećene porodice, ali i jedne duboko oštećene države kojoj treba zaceljenje.

„Obećanje nas je od samog početka veoma iznenadilo kao prodorna i neverovatno dobro konstruisana priča o beloj porodici iz Južne Afrike koja se kreće oko kraja aparthejda i njegovih posledica. Pri svakom čitanju osećali smo da knjiga raste", navela je predsednica žirija istoričarka Maja Jasanof.

Galgut, koji je svoj prvi roman napisao sa 17 godina, nastavlja tradiciju ranijih južnoafričkih dobitnika Bukerove nagrade Nadin Gordimer i Džona Maksvela Kucija.

Galgut je bio nominovan za Bukerovu nagradu 2003. za „Dobrog doktora” i 2010. za roman "U čudnoj sobi".

Komentari (0)

Kultura