Aktuelno iz kulture

Sećanje na "čoveka sa hiljadu glasova": Mel Blank decenijama je "govorio" kao Duško Dugouško, Patak Dača i Gica Prasić

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

20/11/2021

-

08:07

Sećanje na "čoveka sa hiljadu glasova": Mel Blank decenijama je "govorio" kao Duško Dugouško, Patak Dača i Gica Prasić
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Šta te muči, cakani?" i "Šefe, koji ti je vrag?" replike su koje dobro znaju mnoge generacije koje su volele crtane filmove "Looney Tunes". Dok su legendarnom Dušku Dugoušku na našim prostorima glas pozajmljivali Mića Tatić, Lako Nikolić, a onda i neprevaziđeni Nikola Simić, u originalu je to bio Mel Blank, "čovek sa hiljadu glasova".

Blank je učestvovao u nastanku i razvijanju više od 400 animiranih likova, a svojim glasom oživeo preko 3.000 njih. Četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka pozajmljivao je glas za 90 odsto crtanih likova "Warner Brothers" kuće, a šezdesetih je bio i jedan od producenata "Duška Dugouška". Takođe je doprineo nastanku "Porodice Kremenko" (The Flintstones"), prvom animiranom sitkomu na televiziji, u kom je glas pozajmljivao Barniju Kamenku i Dinu, Fredovom ljubimcu.

Uskoro će se na aukciji kuće Julien's naći neki od njegovih predmeta, među kojima i njegov lični mikrofon na kom je snimao prepoznatljive glasove svojih junaka.

Duško Dugouško - "mali lupež"

Melvin Džerom Blank rođen je 30. maja 1908. godine u San Francisku, a osnovnu i srednju školu završio u Portlandu, gde je išao i u muzičku školu i svirao kontrabas, violinu i suzafon.

Nakon što se 1933. oženio, sa suprugom Estel Rozenbaum počeo je da radi na radiju. Pošto oglašivači nisu mogli da priušte glumce za njihove reklame, Blank je počeo da ih snima.

profimedia

 

Par se kasnje preselio u Los Anđeles, gde se Blank priključio inovativnoj crtačkoj radionici "Leon Šlezinger", iz koje su kasnije iznikli "Looney Tunes" i "Merrie Melodies" .

Njegov prvi veliki lik bio je Gica Prasić, a drugi "Srećni Zeka" (Happy Rabbit), kom je naknadno ime promenjeno u "Bugs Bunny" (kod nas prevedeno kao "Duško Dugouško"). 

Blank je smislio glas za Duška, kao i njegovu frazu: "Šefe, koji ti je vrag?"

U jednom intervjuu opisao je šarm tog lika sledećim rečima: "On je mali lupež, zato ga ljudi vole. Radi ono što bi volela da radi većina ljudi, ali nemaju petlje za to".

Na njegovom repertoaru našla se i ptičica Tviti, sa čuvenom replikom: "Mislim da sam videla cica-macu", kao i njen neprijatej Silvester, zatim Patak Dača, Ptica trkačica, Kojot Koja, Pepe tvor...

Ljubav prema muzici

Blank je celog života voleo muziku i komponovao mnogo pesama. Dve od njih: "I Tawt I Taw a Puddy Tat" i "The Woody Woodpecker Song" prodate su u preko dva miliona primeraka.

Sa ženom je godinama živeo u Pasifk Palisejdsu u Kaliforniji, gde je postao počasni gradonačelnik. 

"Kad sam bio dete, gledao sam životinje i pitao se: 'Kako bi zvučalo mače, kada bi govorilo. Onda bih stegao grlo u vrlo piskutav glas, ne znajući da već vežbam", rekao je jednom prilikom.

Tviti mu je spasila život

Njegov sin Noel Blank, koji je i sam ostvario uspešnu karijeru kao glasovni glumac, ispričao je u jednom intervjuu kako je njegov otac bio teško povređen u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 1961. godine.

Blank je od povreda pao u komu i pune dve nedelje se nije budio.

profimedia

 

Međutim, jednog dana, jedan od Blankovih lekara ušao je u sobu i isprobao nešto novo. Prišao je Melovom krevetu i pitao: "Duško Dugouško, kako si danas?" 

Nakon nekoliko trenutaka tišine, začuo je tihi glas koji su svi prepoznali: "Šefe, koji ti je vrag?" 

Jedan neurolog je kasnije gostujući u emisiji na Radio Lab objasnio da je Blank bio tako vredan čovek i profesionalac, da su njegovi likovi ostali u njegovom nesvesnom. Pitanje lekara verovatno je zvučalo kao neki signal od reditelja i povređeni Blank je od tada počeo svoj sedam meseci dug oporavak. Interesantno je da je neke od prvih epizoda "Porodice Kremenko" gde je pozajmljivao glas Barniju snimio iz kreveta. 

Bio je aktivan do samog kraja, a poslednji veliki angažman imao je 1988. u filmu "Ko je smestio zeki Rodžeru" gde se ponovo vratio likovima Duška Dugouška, Patka Dače, Gice Prasića, Tviti i mačka Silvestera.

Umro je godinu kasnije u 82. godini života.

Komentari (0)

Kultura