Aktuelno iz kulture

Turbo folk pesma postala hit u Americi: Kako je srpsko-slovenački tandem "doveo" Veru Matović u NBA

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/12/2021

-

18:14

Turbo folk pesma postala hit u Americi: Kako je srpsko-slovenački tandem "doveo" Veru Matović u NBA
AP/Ashley Landis, Euronews/Printscreen/RTS - Copyright AP/Ashley Landis, Euronews/Printscreen/RTS

veličina teksta

Aa Aa

"Miki Milane, baš mi ne daš mira; ma nije moje srce od papira, pa da ti ga dam kao vizit kartu; neveran si otpadaš u startu..." Zvuči poznato? Do nedavno, sigurno bi i najbolji znalci novokomponovane muzike zastali i zapitali se, ali već neko vreme od ovog skoro zaboravljenog refrena Vere Matović ne uspevaju da "pobegnu" ni najveći kritičari "turbo folka".

Pesma iz 2009. godine je doživela "renesansu" zahvaljujući društvenim mrežama, srednjoškolcima je gotovo preko noći postala omiljena "zanimacija" na Tik Toku, a "Miki Milane" je u ekspanziji i preko okeana.

Na Internetu je čak osvanuo video u kojem grupa vojnika u Americi pleše uz ovu pesmu, ali najbolju potvrdu o kakvom hitu se radi dali su iz košarkaškog kluba Dalas Maveriksi.

"Miki Milane", kako su opisali, pušta se sa razglasa u trenutku kada košarkaši Dalasa postignu koš za pobedu u poslednjoj sekundi meča.

"Dok su neki ljudi pokušavali da shvate šta su to NFT-jevi, mi smo vrteli jednu pesmu iznova i iznova", napisali su iz Maveriksa.

NFT je, inače, poklon u digitalnom obliku, kojim Dalas iskazuje zahvalnost navijačima koji redovno dolaze na njihove utakmice.

Međutim, "glavne krivce" zbog toga što numera na srpskom jeziku odjekuje košarkaškom halom treba tražiti u srpsko-slovenačkom tandemu jer su Boban Marjanović i Luka Dončić prvo zarazili Teksašane ovom pesmom Matović, koju su objavljivali na svojim Instagram storijima, a ništa manje popularan nije bio ni snimak ovog tandema kada su na parketu zaigrali kolo.

Vera Matović je tako postala internet senzacija, baš kao što je prethodno zadesilo njenu koleginicu Nadu Topčagić, koja je "doživela vrhunac karijere" zbog legendarnog fudbalera Zlatana Ibrahimovića, koji je njen hit "Jutro je" promovisao na svakom koraku.

Svima je dobro poznat Zlatanov spektakularni nastup na Sanremu, kada je na scenu tog čuvenog festivala ušetao uz uvodne taktove rado slušanog i pevanog hita "Jutro je" (1990. objavljena pesma) već decenijama na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Prethodnih godina na Instagram stranicama se moglo naići na ironične promocije "andergraund treš" pesama, kao što su "Puna kuća sveta na svetog Jovana" od Ćane ili neobično izvođenje Vesne Vukelić Vendi "Đavole garavi".

Ne treba zaboraviti ni pesmu "Da sam pauk" (Era Ojdanić, 2003), koja je brzinom svetlosti postala hit na mrežama, posebno zahvaljujući Novaku Đokoviću koji je sa svojom ekipom priredio jedno zabavno izvođenje.

 

 

Ipak, nije neobično čuti ni da je neki inostrani izvođač obradio pesmu sa ovih prostora. Američka kantautorka Kimberli Tauzend, u sklopu svog projekta "52 nedelje - 52 obrade", objavila je na Jutjubu snimak na kom se čuje kako izvodi pesmu "Srce" grupe "EKV", ali i "Od kada tebe volim" koju u originalu izvode "Bajaga i Instruktori".

"Barcelona Gipsy Balkan orchestra" nadaleko je poznat orkestar koji na svom repertoaru ima mnoštvo izvornih, tradicionalnih pesama sa prostora Balkana, ali su tek senzacije muzičari iz Japana (sastav "Japalkan") koji sviraju južnoslovenske, srpske i romske pesme.

I dalje se pamti nastup na Exitu, kada je harizmatični pevač sastava "Faith no More" Majk Paton doveo publiku festivala do tačke usijanja izvođenjem pesme "Ajde Jano" tokom nastupa.

Upravo je objavljena i vest da će grupa "Sabaton" 4. marta 2022. godine objaviti novi album pod nazivom "The War To End All Wars", a na kom će se naći i numera "Lady Of The Dark" koja govori o srpskoj heroini Milunki Savić.

Podsetimo, "Sabaton" je na albumu "The Last Stand" 2016. godine objavila pesmu "Last Dying Breath", koja je nastala po govoru braniocima Beograda, koji je  održao major Dragutin Gavrilović u oktobru 1915. godine, za vreme odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu