Aktuelno iz kulture

Spilbergova "Priča sa zapadne strane" zabranjena na Bliskom istoku

Komentari

Autor: Hollywood reporter

07/12/2021

-

18:43

Spilbergova "Priča sa zapadne strane" zabranjena na Bliskom istoku
Spilbergova "Priča sa zapadne strane" zabranjena na Bliskom istoku - Copyright MCF MegaComFilm/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Nova adaptacija čuvene "Priče sa zapadne strane" u režiji Stivena Spilberga naišla je na kritiku "regionalnih cenzora na Bliskom istoku", navodno, zbog uključivanja transrodnog lika i to samo mesec pošto je sličnu sudbinu doživeo film "Večni", piše Hollywood reporter.

"Priča sa zapadne strane", kojoj kritičari predviđaju niz nominacija u različitim kategorijama za prestižnu nagradu "Oskar", neće se naći na repertoaru bioskopa u Sudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru, Bahreinu, Omanu i Kuvajtu, iako je trebalo da se prikazuje od 9. decembra.

U Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu koji se, kako piše američki list, smatraju najstrožim u smislu cenzure, film nije dobio potvrdu o objavljivanju, dok su u drugim zemljama od autora tražili određene izmene, ali koje je odbio da ispuni Dizni.

Iako je obrazloženje nepotvrđeno, regionalni izvori tvrde da je do odluke došlo zbog lika koji je napisan kao transrodna osoba u novoj adaptaciji i koju igra nebinarna glumica Iris Menas.

S obzirom na to da je homoseksualnost zvanično ilegalna u celom Persijskom zalivu, filmovi koji sadrže bilo kakve reference na LGBTQ često "padaju" pod kritiku cenzora.

Prethodni Diznijev hit, "Večni" (Eternals), prošlog meseca je izostao sa repertoara širom Bliskog istoka zbog uključivanja prvog gej superheroja, Fastosa (kog glumi Brajan Tajri Henri), a posebno zbog scene u kojoj on deli poljubac sa svojim suprugom na ekranu, Benom (Haz Slejman).

Komentari (0)

Kultura