Aktuelno iz kulture

Otvoreno Peto Balkansko Arhitektonsko Bijenale

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/12/2021

-

16:36

Otvoreno Peto Balkansko Arhitektonsko Bijenale
Otvaranje 5. BAB-a - Copyright Oksana Skendžić

veličina teksta

Aa Aa

Peto Balkansko Arhitektonsko Bijenale svečano je otvoreno 8. decembra i biće održano do 16. decembra u Bioskopu Balkan. Na Bijenalu je ove godine izloženo preko 350 radova autora iz cele balkanske regije.

"I ove godine imamo mogućnost da ugostimo i podržimo Balkansko Arhitektonsko Bijenale, manifestaciju koja okuplja istaknute autore iz urbanizma, arhitekture, dizajna i srodnih oblasti, te u velikoj meri gaji iste vrednosti kao i Fondacija Saša Marčeta, koja od 2017. podržava i afirmiše različite umetničke projekte koji se ostvaruju u ovom svečanom istorijskom zdanju", kazala je na otvoranju Vanja Stojković iz Fondacije Saša Marčeta.

Oksana Skendžić

 

Marko Stojčić, glavni gradski urbanista grada Beograda, otvorio je BAB rečima: "Ovo je možda i najvažniji događaj, kada pričamo o arhitekturi i urbanizmu. Sigurno u Srbiji, a možda je i jedan od najznačajnijih balkanskih događaja".

Prema njegovim rečima, broj radova na Bijenalu se povećava, ali je i kvalitet sve bolji.

"Duboko verujem da ova naša regija, koja je u decenijama iza nas bila zapostavljana, upravo sada  ima priliku da pokaže kakav arhitektonski potencijal može da se rodi ovde. Verujem da će se u narednih pet godina najveći broj arhitektonski vrednih ostvarenja desiti upravo u zemljama Balkana", poručio je Stojčić.

Oksana Skendžić

 

Marko Stojanović, direktor Balkanskog Arhitektonskog Bijenala, povodom početka ovogodišnjeg izdanja se zahvalio govornicima, učesnicima i saradnicima ove manifestacije.

"Podrška grada je nezaobilazna i nadam se da ćemo i dalje sarađivati. Goste pozivam da pogledaju genijalnu selekciju hrvatske reprezentacije koja je veoma strogo birana - Saša Begović je rekao da hoće da pokaže mlade, uspešne ljude, koji su sada najbolji i na vrhuncu. I drugi komesari su dosta pomogli da kvalitet ove izložbe bude na jako visokom nivou, tako da odskačemo svake godine. Drago mi je da smo izabrali jako dobre komesare, koji su napravili odlične selekcije", kazao je Stojanović.

Oksana Skendžić

 

Cilj Balkanskog Arhitektonskog Bijenala od osnivanja je da okupi i umreži istaknute autore iz srodnih oblasti urbanizma, arhitekture i dizajna iz različitih, ali regionalno povezanih sredina. Svrha ove međunarodne manifestacije jeste da prikaže i promoviše primere dobre prakse, ali i da pokrene diskusiju na najvažnije teme od interesa za privredu i struku.

Tema petog BAB-a je "Iconic Nomad in Global Village". Zemlja domaćin je Republika Hrvatska. Selekciju radova, autora i predavača iz Hrvatske odabrao je komesar prof. Saša Begović (3LHD).  Radove iz drugih zemalja odabrali su komesari Sonja Radović Jelovac (Crna Gora), Igor Kuvač (Bosna i Hercegovina), Mihajlo Zinoski (Severna Makedonija), Florian Nepravishta (Albanija), Ileana Tureanu (Rumunija) i Ana Kreč (Slovenija).

Bioskop Balkan je i ove godine dom balkanskih arhitekata i dizajnera koji se predstavljaju kroz pet izlagačkih kategorija: arhitektura, urbanizam, nerealizovani projekti, dizajn enterijera i dizajn nameštaja.

U sklopu ovogodišnje BAB izložbe prikazani su i radovi sa Međunarodnog arhitektonskog konkursa "ArXellence 2" koji je realizovala kompanija Alumil u saradnji sa Međunarodnom unijom arhitekata (UIA), a sprovodio se u bliskoj saradnji sa ICC savetom UIA po standardima UNESCO-a za arhitektonske konkurse.

Pored glavne izložbe, planirani su i sledeći prateći događaji: Međunarodna naučna konferencija "Global Village: Shelter for Resilient Living", predavanja hrvatskih i srpskih arhitekata i dizajnera, izložba sa panel diskusijom "Brutalizam na Balkanu - Zaštita i rekonstrukcija", i izložba sa stručnom konferencijom "Savremeni stan u Beogradu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura