Aktuelno iz kulture

Brus Springstin prodao prava na svoj kompletan muzički katalog za pola milijarde dolara

Komentari

Autor: Guardian

16/12/2021

-

20:45

Brus Springstin prodao prava na svoj kompletan muzički katalog za pola milijarde dolara
Brus Springstin prodao prava na svoj kompletan muzički katalog za pola milijarde dolara - Copyright Tanjug/AP/Charles Sykes

veličina teksta

Aa Aa

Brus Springstin je prodao svoj kompletan muzički katalog kompaniji Sony Music i to za pola milijarde dolara.

Anonimni izvori potvrdili su za Billboard i New York Times da su u vlasništvu kuće Sony sada preko 300 pesama na dvadeset studijskih albuma i drugih izdanja.

Poređenja radi, Sony je za muzički katalog Boba Dilana u decembru prošle godine izdvojio 300 miliona dolara.

Mnogi drugi poznati izvođači prodali su prava na njihova dela u poslednjih nekoliko godina, uključujući Stivi Niks, Pola Sajmona, Tinu Tarner, Šakiru i Red Hot Chili Peppers.

Na taj korak muzičari se odlučuju zbog sve značajnijeg uticaja muzičkih striming servisa, koji isplaćuju pozamašne nadoknade za autorska prava tekstopiscima i izvođačima, piše Guardian.

Iako bi muzičari u teoriji na duže staze mogli da zarade i više novca, kada bi zadržali prava na svu svoju muziku, isplata ogromnog novčanog iznosa za života omogućava im mnogo jednostavnije funkcionisanje.

Kada je reč o Springstinu, to je izvođač koji je praktično postao žanr za sebe. Osvojio je 20 Gremi nagrada i prodao na milione primeraka svojih albuma koji uglavnom govore o radničkoj klasi u Americi, ljubavi i snovima.

Među njegovim najpoznatijim pesmama je euforična "Born to Run", "The River", "Born in the USA", "Dancing in the Dark", "Thunder Road", "Streets of Philadelphia" i mnoge druge.

Roker generiše i velike količine novca od svojih koncerata, a povremeno je od 2017. do 2021. na Brodveju izvodio specifičnu monodramu koja se sastojala od njegovih memoara i pesama. 

Komentari (0)

Kultura