Aktuelno iz kulture

Dve nagrade za film "Kelti" Milice Tomović na festivalu u Kijevu

Komentari

Autor: Euronews/ S. Š.

09/06/2021

-

11:00

Dve nagrade za film "Kelti" Milice Tomović na festivalu u Kijevu
Dve nagrade za film "Kelti" Milice Tomović na festivalu u Kijevu - Copyright Promo/Irena Canić

veličina teksta

Aa Aa

Nagradu za najbolji dugometražni film u takmičarskom programu osvojio je srpski film "Kelti" rediteljke Milice Tomović na jubilarnom, pedesetom izdanju Međunarodnog filmskog festivala "Molodist" u Kijevu.

"Kelti" su iz Ukrajine poneli i nagradu žirija kritike FIPRESCI, prenosi sajt Filmskog centra Srbije (FCS) i u tom tekstu se podseća da je film, koji je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, svetsku premijeru imao početkom godine na Berlinskom filmskom festivalu, gde je prikazan u okviru zavaničnog programa "Panorama".

"Beograd, 1993. godine. Srbija je u ratu, ljudi pate zbog sankcija i inflacije, ali se svi trude da pomognu koliko mogu. Majka Marijana drži porodicu na okupu, dok njen suprug živne samo u prisustvu ćerkice Minje koja mu ulepšava tmurnu svakodnevnicu…

Minja slavi osmi rođendan. Umesto da na poklon dobije koker španijela, tu je komšijin tronogi pas da se sa njim igra, a torta je napravljena od margarina umesto od putera. U dnevnoj sobi, Minja i njeni školski drugovi se zabavljaju obučeni u Nindža kornjače, dok se za to vreme odrasli okupljaju u kuhinji… Pijano veče puno duvanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak. Film "Kelti" nudi intiman i iskren uvid u život jedne porodice u kojoj se sudaraju politički identiteti i zapleteni odnosi koji uzrokuju sukobe", opisana je radnja filma na sajtu Berlinskog festivala.

"Kelte" je režirala Milica Tomović, koja je i autorka scenarija uz Tanju Šljivar, a uloge su poverene Dubravki Kovjanić, Stefanu Trifunoviću, Nikoli Rakočeviću, Milici Grujičić, Jeleni Đokić, Slavenu Došlu, Nadi Šargin, Jovani Gavrilović, Olgi Odanović, Jovanu Belobrkoviću…

Film je nastao u produkciji kompanije EED Productions iz Beograda, dok je koproducent kuća Film Danas.

O ovom svom filmu, Milica Tomović je u rediteljskoj eksplikaciji rekla da je u pitanju porodična drama sa elementima komedije, "pisana sa željom da se stvori zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film za koji će publika poželeti da se nikada ne završi".

"To je film o nestanku jedne zemlje i gubitku identiteta koji su prikazani kroz tri različite generacije unutar jedne porodice i njihove svakodnevne rutine, a tokom priprema rođendanske zabave za najmlađu kćerku. Zamisao je bila da se se istovremeno pozabavim i svojim detinjstvom i svojim životom odrasle osobe i da, pružajući tačku gledišta osmogodišnjakinje na taj period, sebi obezbedim priliku da, sada kada sam i sama u tim njihovim godinama, u potpunosti razumem ono kroz šta su moji roditelji prolazili tada", rači su Tomićeve.

Komentari (0)

Kultura