Aktuelno iz kulture

Barišnjikov: Ne kažnjavati umetnike i sportiste zbog Putina

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2022

-

23:03

Barišnjikov: Ne kažnjavati umetnike i sportiste zbog Putina
Mihail Barišnjikov - Copyright EPA/FRANCK ROBICHON

veličina teksta

Aa Aa

Baletski igrač Mihail Barišnjikov ocenio je da ruski umetnici i sportisti ne bi trebalo da budu žrtva ukrajinske krize, kao i da kultura ne bi smela da bude kolateralna šteta Putinove invazije na Ukrajinu.

"Ruski izvođači i umetnici ne bi smeli da plaćaju cenu rata u Ukrajini", rekao je za "Gardijan" jedan od navećih plešača svih vremena, koji je Rusiju napustio 1974. godine.

Bivša zvezda serije "Seks i grad" kaže i da ruskom teniseru Danilu Medvedevu ne bi trebalo da bude zabranjeno da igra na Vimbldonu ako ne osudi Putinovu invaziju na Ukrajinu.

"Mislim da nije u redu težinu političkih odluka jedne zemlje stavljati na leđa umetnika ili sportista, koji možda u svojoj zemlji mogu da imaju ugoržene članove porodica", rekao je Barišnjikov, koji je 2017. bio u Beogradu gde je u pozorištu na Terazijama nastupao u predstavi zasnovanoj na poemama nobelovca Josifa Brodskog.

Ruska ikona klasičnog baleta, rođena u Rigi 1948. godine, rekao je da je razmena umentika uvek od velikog značaja i da upravo zbog toga oni ne bi trebalo da budu kažnjavani.

Rusija, prema njegovim rečima, treba da napravi važan korak i odluči da li će pronaći način da okonča trenutni sukob i živi u otvorenom globalnom društvu, ili će biti gurnuta unazad bez nade za oporavak.

"Izbor da se kritikuje ili aplaudira sopstvenoj zemlji treba da bude pravo pojedinca, kao i to da li će neko izabrati da progovori ili ne", naveo je Barišnjikov, koji je uporedio trenuntu poziciju Rusije sa onom iz vremena Josifa Staljina.

Jednostavno rečeno, Rusija se već vratila u Staljinovo vreme, naveo je on i ocenio da je umetnost kolateralna šteta i nemoguće je spekulisati kako će se sve završiti.

Na počektu krize, Barišnjikov je pozvao Ruse da pomognu ukrajinskim izbeglicama koje su žrtve napada na njihovu zemlju.

Kao član inicijative Prava Rusija, koja ima kompaniju za prikupljanje sredstava za pomoć ukrajinskim izbeglicama, Barišnjikov je, zajedno sa piscem Borisom Akunjinom i ekonomistom Sergejem Gurijevom, kritikovao Putina uz ocenu da je "diktator koji drži vlast u Rusiji, a koja je pokrenula zločinacki rat“.

Mihail Barišnjikov pored baleta bavi se i glumom, a najširoj publici poznat je po ulogama u filmovima "Bele noći", "Plesači" i TV seriji "Seks i grad", gde je pored Sare Džesike Parker igrao ulogu ruskog umetnika Aleksandra Petrovskog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura