Aktuelno iz kulture

Poreklo noćne tame - Edgar Alan Po: Nova biografija pisca čiji život ne prestaje da fascinira čitaoce

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/04/2022

-

10:34

Poreklo noćne tame - Edgar Alan Po: Nova biografija pisca čiji život ne prestaje da fascinira čitaoce
Edgar Alan Po - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U inovativnoj knjizi "Poreklo noćne tame: Edgar Alan Po i počeci američke nauke", u kojoj je naglasak na njegovoj fascinaciji naukom i sporenju sa njom, Džon Treš hrabro ispisuje novu biografiju pisca čiji kratak i mučan život ne prestaje da fascinira čitaoce.

Usmeravajući svetlo reflektora na vreme kada su granice koje su delile zabavu i spekulacije od ozbiljnih naučnih istraživanja bile nejasne, autor otkriva da je Po čitavog života bio opčinjen naukom.

Ovo najbolje ilustruje deo teksta iz novina tog vremena: "Gospodin Po nije samo čovek od nauke - a nije ni samo pesnik ili čovek od pera. On je sve to zajedno, i verovatno nešto mnogo više."

Ovaj pisac koji je razvijao neverovatne ideje i jedinstvenu estetsku viziju bio je ličnost eksplozivnih kontradikcija: dok je veselo razotkrivao naučne obmane prevaranata tog doba, istovremeno ih je i sam izvodio, a pred kraj života je održao predavanje o poreklu svemira, koje je zadivilo i fizičare 20. veka.

"Knjiga "Poreklo noćne tame", koja prati Poovo tegobno i briljantno životno putovanje, suštinski je važan novi portret pisca čiji je život postao sinonim za misteriju i imaginaciju, a delo i danas oduševljava čitaoce širom sveta", navode iz izdavačke kuće "Laguna".

Džon Treš je profesor istorije umetnosti, nauke i narodnih običaja na Institutu Varburg na Londonskom univerzitetu.

"Poreklo noćne tame: Edgar Alan Po i počeci američke nauke" može se naći od četvrtka, 28. aprila, u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Preporuka za vas

Nina Seničar za Euronews Srbija: Milion puta sam čula da je nešto nemoguće, a što su veće prepreke to je "pobeda" slađa

Komentari (0)

Kultura