Aktuelno iz kulture

Nagrada "Žanka Stokić" biće uručena 8. maja Tanji Bošković

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/04/2022

-

17:36

Nagrada "Žanka Stokić" biće uručena 8. maja Tanji Bošković
Tanja Bošković - Copyright Tanjug/Tanja Drobnjak

veličina teksta

Aa Aa

Tanji Bošković osamnaesta je laureatkinja nagrade "Žanka Stokić" i ova prestižna glumačka nagrada biće joj uručena u 8. maja u 12 sati u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Nagrada se dodeljuje aktivnim glumicama koje su "obeležile pozorišni, filmski i televizijski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom umetničkog izraza".

Od 2021. godine priznanje je bijenalno, a o dobitnici je odlučio žiri većinom glasova (četiri prema jedan), u kome su bili Gorica Popović, prethodna dobitnica nagrade, Svetislav Goncić, v. d. upravnika Narodnog pozorišta, Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik kompanije "Večernje novosti", dramaturg Ivana Dimić i reditelj Boris Liješević.

U konkurenciju za "Žanku" bilo je šest glumica, a u predlogu Ateljea 212 za Tanju Bošković, između ostalog, bilo je navedeno:

"Tanja Bošković je jedna od onih retkih glumica i umetnica koje nadilaze sve stereotipe, kalupe, separacije, uskogrudost i isključivost. Njen raskošani dar, veštinu, trening, upornost i istrajnost nije moguće kategorizovati i hijerarhizovati. Tanja Bošković je uvek istovremeno više umetničkih identiteta i veština spojenih u praksu umetnosti glume. Ona je izvrsna glumica u smislu preciznosti njenih govornih veština, virtuoznosti telesnih, plesno-izvođačkih mogućnosti, vokalnih sposobnosti, širokog spektra emocionalnosti..."

Nagrada "Žanka Stokić" ostala je od osnivanja, a ustanovljena je 2003. na inicijativu Mire Stupice 2003, priznanje koje dobijaju isključivo glumice.

Dosadašljnje dobitnice su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Lliljana Blagojević, Lliljana Stjepanović, Mira Banjac, Anita Mančić, Jasna Đuričić, Olga Odanović, Nataša Ninković i Gorica Popović.

Nagradu organizuju "Večernje novosti", Grad Požarevac i Narodno pozorište iz Beograda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura