Aktuelno iz kulture

Dodeljene nagrade "Muzika Klasika" za najveća umetnička dostignuća u oblasti muzike

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2022

-

23:26

Dodeljene nagrade "Muzika Klasika" za najveća umetnička dostignuća u oblasti muzike
Dodeljene nagrade "Muzika Klasika" za najveća umetnička dostignuća u oblasti muzike - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Tanjug/Serbia Creates Ideas/Sajen Duta

veličina teksta

Aa Aa

Godišnje nagrade revije "Muzika Klasika" dodeljene su večeras po 10. put, za najveća umetnička dostignuća u oblasti muzike za 2021. godinu u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Dobitnici od interpretatora su, između ostalih, slavni violinista Stefan Milenković u kategoriji Muški izvođač, koji je bio danas opravdano odsutan, jer je na turneji po Italiji.

Sopran Branislava Podrumac je osvojila nagradu kao Ženski izvođač, a poznata je kao veoma svestrana umetnica u mnogim hit predstavama - mjuzikli i operete Madlenianuma i Narodnog pozorišta.

"Jako ste me obradovali sa ovom nagradom, pogotovo što je danas vreme veoma teško, ne samo zbog pandemije, nego i inače za muzičare. Nagrada je dokaz da radim kvalitetno i pravu stvar", nadahnuto je rekla Podrumac, koja je i pevala na kraju ove večeri.

Umetnica je nagrađena najviše zbog onlajn pesama iz Diznijevih crtanih filmova, koje je pevala uživo iz svog stana i emitovala direktno na svojoj Fejsbuk stranici u vreme karantina 2020 i kasnije, kako bi svojoj publici i ciljnoj grupi olakšala stanje izolacije.

Čuveni ansambl ''Renesans'' nagrađen je za ciklus koncerata u okviru proslave 50 godina postojanja kao Orkestar godine.

Najbolji Mladi izvođač je Beogradski gudački trio, a Kompozitor godine - Aleksandra Vrebalov za delo "Antene".

U kategoriji Kompozitor primenjene muzike, laureati su Bilja Krstić i Dragomir Stanojević za igranu TV seriju "Crna svadba" (2021).

Festival alternativne muzike “Ring Ring 2021” osvojio je nagradu za Festival od regionalnog značaja, a slavi 25 godina sa opusom od 300 koncerata, dok je festival godine - “Basomanija 2021”, posvećena instrumentu kontrabas.

Opera za decu pod nazivom “Dečija soba” Milenka Živkovića proglašena je za Koncert godine, a rađena je u produkciji Udruženja "MOTO", dok je premijera održana na festivalu BEMUS u oktobru 2021 u Malom pozorištu "Duško Radović" gde se i danas izvodi.

Izdavač godine je Centar za izdavačku delatnost FMU - za objavljivanje dvostrukog CD-a i monografije povodom 30. izdanja festivala “Basomanija”, što je drugo priznanje ove noći za taj festival kontrabasa.

Institucija godine je SOKOJ, savremena autorska agencija intelektualne svojine koja brine o barem 12.000 domaćih muzičara i njihovim autorskim pravima.

Nagradu za izuzetan doprinos umetničkoj muzici dobila je sopran Vera Kovač Vitkai.

Organizator godine je Istorijski muzej Srbije za veoma uspešan ciklus koncerata “Muzikom kroz muzej” koji je u vreme pandemije bio realizovan dobrim delom onlajn preko Jutjub kanala muzeja kao pravo bekstvo publike od korona izolacije, u saradnji sa agencijom "Unica Art".

Knjiga godine je dodeljena posthumno za naslov "Dok slušamo muziku, sadašnjost je večna”" kompozitorke Isidore Žebeljan (1967-2020) i njenog muža Borislava Čičovačkog.

Album godine je "ABC za ADNM" - kompakt disk "Ansambla za drugu novu muziku", dok je Kritičar godine - Boris Marković iz Novog Sada.

Nagradu za afirmaciju umetničke muzike osvojila je TV novinarka Jelena Glušica sa Prvog programa RTV Vojvodina za ciklus emisija “Muzički salon”.

Decenija dodeljivanja nagrade

Prestižna nagrada "Muzika Klasika" ustanovljena je 2010. kada je izašao prvi broj magazina istoimene revije, a prva dodela je realizovana 2012. godine, i uvek se sastoji od čak 17 kategorija.

Prema pravilima i konceptu, nagrada predstavlja priznanje domaćim umetnicima, festivaliima, izdavačima, kritičarima, muzičkim institucijama i medijima, koji su u okviru kalendarske godine ostavili najznačajniji trag na domaćoj muzičkoj sceni.

Komentari (0)

Kultura