Aktuelno iz kulture

"Otkriće bez presedana u Italiji": U Veroni pronađena "mini Pompeja"

Komentari

Autor: Independent

21/06/2021

-

07:06

"Otkriće bez presedana u Italiji": U Veroni pronađena "mini Pompeja"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Građevinski radnici koji su renovirali napušteni bioskop u italijanskom gradu Veroni došli su do otkrića "minijaturne Pompeje" tokom iskopavanja u podrumu zgrade.

Drevni lokalitet verovatno je napušten nakon požara, ali je najveći deo enterijera netaknut i prikazuje veličanstvene boje freskopisanih zidova koji najverovatnije potiču iz 2. ili 3. veka. 

 

 

Nekadašnja zgrada "Astra" bioskopa zatvorena je pre više od dve decenije, a prvi znaci da se ispod nje krije neprocenjivo arheološko blago, primećeni su 2005. godine.

U "istorijsko-umetničkom izveštaju" iz 2007. koji potpisuje dr Đulijana Kavalijeri Manase, pominje se ovo otkriće i navodi da su iskopavanja temelja bioskopa "donela na svetlo dana najverovatnije stambeni prostor". 

Otkrivena zgrada, prema tom izveštaju, ima više od 20 prostorija i prevelika je za privatnu kuću, barem prema standardima Verone tog vremena. 

Još nije poznato koja je bila funkcija ove građevine, ali su pronađeni ostaci sistema podnog grejanja prekriveni dekorativnim pločicama, ali je gradonačelnik Verone na svom Fejsbuk nalogu objavio da arheolozi sumnjaju da je reč o gostionici.  

 

 

Italijansko Ministarstvo kulture je za britanski Independent u saopštenju navelo da je reč o "jedinstvenom otkriću bez presedana u Italiji"

Bioskop se inače nalazi u blizini centra Verone, samo nekoliko ulica dalje od rimskog amfiteatra, koji je i danas u upotrebi. 

Verona je pod zaštitom Uneska i izuzetno je bogata istorijskim spomenicima iz antičkog perioda, kao i umetničkim delima iz perioda renesanse.

Prevela: S. R.

Komentari (0)

Kultura