Aktuelno iz kulture

Goranu Markoviću nagrada "Maverick" Motovun Film Festivala

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2022

-

13:59

Goranu Markoviću nagrada "Maverick" Motovun Film Festivala
Goran Marković - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Počasnu nagradu Maverick, koja se dodeljuje za kinematografsku hrabrost i širenje granica filmskog izraza, Motovun Film Festival ove će godine dodeliti beogradskom reditelju Goranu Markoviću, saopštili su organizatori festivala.

Zašto je upravo on zaslužio ovu nagradu, obrazložio je Jurica Pavičić, selektor motovunskog festivala.

"Motovun Maverick nagrada je koja je obično namenjena onim filmskim autorima koji su išli protiv struje: protiv dominantnog ukusa, protiv poželjnih formi, protiv masovne popularnosti. Goran Marković naoko nije takav maverick. A opet: taj je utisak tako pogrešan. Jer malo je koji režiser tako istrajno i tako stalno išao uz dlaku srednjoj struji, uz dlaku vladajućim ideologijama i vladajućim normama filmskog ukusa kao što je to činio i još čini Marković", kaže Pavičić.

Nagrada će uglednom reditelju biti uručena tokom ovogodišnjeg festivala koji će se održati od 26. do 30. jula u Motovunu.

Za kratkometražni program festivala prijavljeno je 728 filmova iz 69 zemalja, od kojih će selektorka Inja Korać odabrati 25 za takmičarski program.

Motovunski kratkometražni pobednik i ove godine ulazi u konkurenciju za Evropsku filmsku nagradu, a najboljem domaćem filmu biće dodeljena nagrada Corto montonese.

Festival će i ove godine imati program zagrevanja, i to prvi put u Bujama gde će biti prikazan atraktivan program za decu i mlade.

Motovunski filmski program ići će i na turneju kako bi publika u što većem broju gradova u Istri i drugim delovima Hrvatske mogla da vidi ostvarenja iz festivalske ponude, a sve će kulminirati programom Motovun u Zagrebu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura