Aktuelno iz kulture

Milošu Loliću nagrada "Ljubomir Muci Draškić" za režiju Handkeovog "Kaspara"

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2021

-

17:38

Milošu Loliću nagrada "Ljubomir Muci Draškić" za režiju Handkeovog "Kaspara"
Miloš Lolić sa glumcima predstave "Kaspar" - Copyright Nebojša Babić/ Jugoslovensko dramsko pozorište

veličina teksta

Aa Aa

Istaknuti pozorišni reditelj Miloš Lolić dobitnik je ovogodišnje, bijenalne nagrade za režiju "Ljubomir Muci Draškić" za predstavu "Kaspar" Petera Handkea, a u izvođenju ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Svečanost je održana u pozorištu Atelje 212, a Lolić, uveliko uspešan sa projektima u evropskim pozorištima, posebno u Nemačkoj i Austriji, javio se putem snimljenog video zapisa, uz zahvalnost na nagradi koja nosi ime izuzetnog pozorišnog reditelja i njegovog profesora.

Specifičnost tog prestižnog priznanja leži u tome što nagradu dodeljuju glumci Ateljea 212 reditelju koji je po njihovoj oceni stvorio najzanimljiviju predstavu u proteklom periodu na beogradskim scenama.

Glumački žiri činili su Svetlana Bojković, inače bivša supruga Mucija Draškića, Gorica Popović i Tihomir Stanić, koji su odluku doneli jednoglasno.

Nagrađeni pozorišni umetnik, sin glumice Danice Maksimović, podsetio je na podatak da je bio student Ljubomir Mucija Draškića (1937-2004), kao deo poslednje generacije kojoj je Draškić predavao pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Bio sam poslednji student kom je Muci upisao ocenu u indeks

"Čak sam ja bio poslednji student kome je Muci upisao ocenu u indeks pred odlazak u penziju. Prvo ime koje sam upamtio kao dete, po tom specifičnom nadimku, svakako je bio Ljubomir Muci Draškić", izjavio je Lolić i dodao da se na ovaj način zaokružuje nešto veoma intimno i važno u njegovom životu.

 

 

Posebno mu nagrada znači što je glumci dodeljuju reditelju, i to baš za kompleksnu predstavu "Kaspar", gde su glumci i Lolić bili pred zahtevnim zadatkom da pronađu jedan specifičan izraz, koji ne pripada nijednoj drugoj predstavi ili tekstu.

"Ponosan sam što su svi moji glumci, na čelu sa Miodragom Dragičevićem uspeli da prevaziđu ono što je sam tekst Handkea nudio u svojoj osnovi. Zahvalan sam i JDP, koji je u teško vreme pandemije mogao da pruži visok nivo profesionalizma, koji sam sretao samo u pozorištima Nemačke i Austrije", zaključio je Lolić.

Nebojša Babić/Jugoslovensko dramsko pozorište


 

Svetlana Bojković je pročitala obrazloženje žirija nagrade, gde se između ostalog kaže da je laureat, postavljajući na scenu dramu "Kaspar", uprkos antidramskom formatu, uspeo da stvori uzbudljivu predstavu intenzivnog unutrašnjeg dramskog zbivanja.

"Predstava u nama gledaocima otvara niz pitanja koja postavljamo sami sebi: ko smo, šta smisao našeg postojanja, šta je i kakva je naša međuljudska komunikacija? Na ta pitanja se ne može lako odgovoriti i zato u nama zvone danima posle gledanja predstave, kao i uvek kada je se sećamo", navodi se u oceni žirija za nagradu.

U ime laureata, nagradu su primili upravnica JDP Tamara Vučković i glumac iz komada "Kaspar" Miodrag Dragičević.

Nagrada se dodeljuje bijenalno od 2005. godine u znak sećanja na preminulog reditelja Draškića, odlukom Ateljea 212 i Skupštine grada Beograda, a sastoji se od plakete sa likom slavnog reditelja - rad vajara Miroljuba Stamenkovića, unikatne diplome slikara Ljube Milanovića, kao i novčanog iznosa.

Komentari (0)

Kultura