Aktuelno iz kulture

Priča o Sendmenu: O čemu se radi u popularnim stripovima koji su inspirisali novu Netfliksovu seriju

Komentari

Autor: Staša Rosić

05/08/2022

-

07:45

Priča o Sendmenu: O čemu se radi u popularnim stripovima koji su inspirisali novu Netfliksovu seriju
Sendmen - Copyright Prinstscreen YouTube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Mnogi ljubitelji stripova sa oduševljenjem su dočekali vest da će Netfliks u avgustu prikazati adaptaciju kultnog stripa "Sendmen" u vidu istoimene serije. Jedan od omiljenih stripova koji su čitali milioni ljudi donosi priču o drugačijem "Peščanom čoveku" od onoga kog znamo iz evropskog folklora. 

Ona doživela 75 izdanja, 18 Ajznerovih nagrada i Svetsku nagradu za fantaziju, što pre "Sendmena" nije pošlo za rukom nijednom drugom stripu. 

Kad se prvo izdanje našlo u prodaji u novembru 1988. godine, bio je drugačiji od svega što je DC do tada objavljivao. 

Njegov autor Nil Gejman originalno zamislio delo kao osveženu verziju superheroja iz sedamdesetih Džeka Kirbija i Džoa Sajmona, ali mu je urednica Karen Berger onda predložila da napravi nešto sasvim novo.

Gejman je onda osmislio okvir za osam izdanja, koji će zauzeti sasvim drugačiji pravac, u odnosu na ostale DC stripove i kreirao hrabar, novi mitološki svet.

Bekstvo "Peščanog čoveka"

Prvi broj započinje priču u 1916. godini kada naslovnog lika - "Peščanog čoveka", Morfeja ili Drima, poznatog po mnogim imenima - zarobi grupa okultista koji se bave crnom magijom predvođena lordom Roderikom Berdžisom (u seriji ga igra legendarni Čarls Dens, zvezda "Igre prestola").

Oni su zapravo tražili način da kontrolišu Smrt, Morfejevu stariju sestru, ali su na kraju uhvatili otelotvorenje sna. U strahu od toga šta će im Morfej uraditi ako ga oslobode, držali su ga u zarobljeništvu punih 72 godine.

Prvih sedam izdanja "Sendmena" prati Morfejevo bekstvo i borbu da povrati svoje moći i svet, koji je u njegovom odsustvu zapao u potpuni haos. 

Nakon što je u stripovima uspeo da se osveti onima koji su mu naudili i uspostavi red, ostatak izdanja bavi se ključnim pitanjima ljudskog postojanja, filozofskom meditacijom o snovima, pa su ga mnogi kritičari prozvali "stripom za intelektualce".

Morfejeva porodica

Morfej ili "Drim" (San) ima šestoro braće i sestara. Oni se zovu Svevremenim, a reč je o besmrtnim bićima koji su ključne manifestacije samog života.

Stariji su od bogova i postojaće sve dok i poslednje živo biće ne napusti ovaj svet. Poput Morfeja, svako od njih vlada svojim domenom i mogu da pređu u bilo koji svet. Na različite načine stupaju u kontakt sa smrtnicima. Smrt je razdragana mlada žena, Sudbina ozbiljna ličnost koja nosi knjigu sa beleškama o svemu što će se ikada dogoditi, a Čežnja androgina, lukava i pomalo zlobna osoba, koja uživa u poigravanju ljudskim životima.

Svevremeni takođe menjaju izgled u zavisnosti od toga ko ih posmatra, pa zauzimaju različita obličja.

O čemu se radi u Netfliksovoj seriji

Prva sezona Netfliksove adaptacije ovog serijala ima deset epizoda, a pokriva prvih 16 brojeva "Sendmena" - od "Preludijum i Nokturna" do "Lutkine kuće". Sam Gejman je producent serije i bio je uključen u sve aspekte planiranja. 

Prinstscreen YouTube/Netflix

Gvendolin Kristi kao Lucifer u seriji

U prvih deset epizoda pratićemo Morfeja, koji pokušava da nađe moćne predmete koji su mu oduzeti dok je bio u zarobljeništvu. Jedan je vrećica peska, koju pronalazi uz pomoć detektivke Konstantin (Džena Kolman), drugi je šlem koji pronalazi sa Lucifer (Gvendolin Kristi), a treća je rubin koji ima moć da ostvaruje snove, a koji je mentalno nestabilni Džon Di (Dejvid Tulis) pretvorio u oružje. 

Tvorci "Sendmena" obećali su da će raditi vernu adaptaciju, što znači da vam neće trebati neko "predznanje" da biste pratili radnju serije, ali ako poželite da pročitate stripove, imajte u vidu da su dostupni i na srpskom jeziku.

Serija će biti dostupna na Netfliksu od 5. avgusta.

Komentari (0)

Kultura