Aktuelno iz kulture

Blagojević: Posetioce Nišvila očekuje mnogo toga, publika od 7 do 77 biće ponosna na Niš

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/08/2022

-

15:25

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Na Nišvil festivalu prethodnih dana nastupale su pozorišne trupe iz celog sveta, bilo je muzike i filmova, a još mnogo stvari tek očekuje posetioce. Slogan ovogodišnjeg festivala je "Još ovaj put", a zašto je upravo taj slogan odabran, objašnjava direktor Nišvila Ivan Blagojević.

"Očajnički se trudimo da opstanemo u top 10 festivala gde nas je svrstao Gardijan, ali je to ugroženo - odatle i slogan 'Još ovaj put'. Sačekaćemo, naravno, reakciju što gradskih vlasti, što države i ponuđača drugih. Zaista je teško u uslovima ovakvog skoka cena napraviti ovako veliki festival, redak u Evropi", kaže Blagojević za Euronews Srbija.

Dodaje da se očekuje najteži bend za ozvučavanje ove godine - "Earth, Wind & Fire", sa 19 učesnika na bini, i instrumentima koji dolaze iz Atine šleperom. Ističe da posetioce očekuju večeras i Beti Đorđević, Saksmen i mnogi drugi, ali i prateće manifestacije.

Osim programa na dve glavne bine, inače, svi ostali programi su besplatni - to uključuje "striporamu", umetnost crtanja po telu, i druge delove programa. 

"Naša misija od početka je bila da radimo diskretnu edukaciju stanovništva, i da ih polako zainteresujemo da dođu na ovaj glavni program. Pomenuo bih 'Welcome stage' gde je performans Švajcaraca koji će trajati sve vreme, zatim 'Open stage', i 'Midnight jazz dance'. Tu je i fantastična striporama. Biće tu i niz sitnih likovnih dešavanja, radićemo i mural posvećen Stenliju Džordanu. Verujem da će publika od od 7-77 doći i biti ponosna na Niš", kaže Blagojević

Nije zadovoljan odnosom grada i države prema festivalu, jer je izostala podrška koju je očekivao, što je, ističe, svakako uticalo na izgle ovogodišnjeg festivala.

"Morali smo da sklanjamo neke bendove koji je trebalo da budu 'hedlajneri', ali onog trenutka kad su niški odbornici glasali za drastično smanjenje budžeta za Nišvil, oni su sekli i granu na kojoj sede. Ne znam da će neko posebno zaplakati za nama, prosto je kratko pamćenje. Mada, postoji određena grupa ljudi kojima je Nišvil hodočašće, gde mogu da čuju pravu muziku i budu u okruženju onog dela Srbije na koje su ponosni", naglasio je Blagojević.

Ove godine nema nikakvih kovid mera na festivalu osim korišćenja dezinfekcionih sresdstava, naglašava Blagojević.

"Prošle godine smo prošli kroz strašan horor i postupke svega toga, i mi i posetioci. Nadamo se da neće biti korone, bar u onom smislu opasnosti kako je to izgledalo", zaključuje.

Komentari (0)

Kultura