Aktuelno iz kulture

Prikazan restaurirani film "Neka druga žena": Mali jubilej u spajanju kulturne baštine sa digitalizacijom

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2022

-

22:51

Prikazan restaurirani film "Neka druga žena": Mali jubilej u spajanju kulturne baštine sa digitalizacijom
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Digitalno restaurisana verzija filma "Neka druga žena“ reditelja Miomira Mikija Stamenkovića prikazana je u četvrtak uveče na krovnoj terasi Doma Vojske, u okviru "A1 Kinoteka letnjeg bioskopa".

Glumica Svetlana Bojković je rekla u obracanju prisutnima, među kojima su bile brojne javne ličnosti poput reditelja Lordana Zafranovića, da je film bio "neobičan za ono vreme, van glavnog toka, tako da nije bio dovoljno medijski ispraćen koliko je zasluživao".

Prema njenim rečima, Stamenkovićev film je "u ono vreme bio dobar, pošteno urađen, sa galerijom sjajnih glumaca".

Tanjug/Jadranka Ilić

 


"Neka druga žena“ je domaći triler snimljen 1981. godine po scenariju Dragana Markovića i Dušana Perkovića u produkciji Centar filma, a restauriran je u okviru projekta "A1 Kinoteka".

U filmu igraju Dragan Nikolić, Merima Isaković, Ljubiša Samardžić, Petar Kralj, Dušica Žegarac, Svetlana Ceca Bojković, Ivica Klemenc i drugi.

Klemenc je rekao Tanjugu da je film prvi i poslednji put gledao na premijeri i da je urađen "kao pravi francuski krimić, ne kao oni gde u trećem minutu kapiraš kraj".

Saradnja sa Stamenkovićem je ostavila na Klemenca veliki trag pošto je svoj prvi film "Devojački most" radio sa rediteljem i potom u još dva navrata.

"On mi je mnogo značio. Bio je čovek koji je na neverovatno mekan ali prodoran način radio sa glumcima", istakao je Klemenc.

Prisutnima se putem video poruke sa Novog Zelanda obratila Merima Isaković koja je evocirala brojne uspomene sa snimanja, pokazavši da i danas drži na zidu četiri svoje fotografije nastale tokom rada na tom filmu.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić je podsetio da je "Neka druga žena" atipično ostvarenje za Stamenkovića, ali i našu tadašnju kinematografiju, kao i da je to 25. film digitalno restauriran u okviru projekta A1 Kinoteka.


Pantelić je istakao i da je kompozitoru Zoranu Simjanoviću u više navrata rekao da je muzika za "Neku drugu ženu“ jedna od najbolje komponovanih filmskih muzika u njegovoj karijeri.

"Jednom mi je rekao 'Slušaj, da znaš da možda imaš pravo'“, rekao je Pantelić.

Direktor korporativnih komunikacija A1 Srbija i A1 Slovenija Blaž Ferenc je istakao da sa digitalnom restauracijom 25. filma, ima utisak da su dostigli mali jubilej u zajedničkoj misiji da spajaju kulturnu baštinu sa digitalizacijom.

Komentari (0)

Kultura