Aktuelno iz kulture

Međunarodni festival sportskog filma: Od crnogorskog kluba s najviše medalja u istoriji do heroja života

Komentari

Autor: FoNet

18/08/2022

-

17:54

Međunarodni festival sportskog filma: Od crnogorskog kluba s najviše medalja u istoriji do heroja života
Međunarodni festival sportskog filma: Od crnogorskog kluba s najviše medalja u istoriji do heroja života - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni festival sportskog filma, na kojem će biti predstavljeno oko 40 igranih i dokumentarnih filmova iz zemlje, regiona i sveta, biće održan 11. put zaredom u Kulturnom centru na Zlatiboru od 25. do 28. avgusta, najavljeno je danas u Jugoslovenskoj kinoteci.

Festival je takmičarskog karaktera i pored filmskih stvaralaca, okuplja i ugledne sportiste iz zemlje i sveta.

Ove godine priznanja za životno delo dobiće Hadži Petar Božović, Aleksandar Kerković, Ilija Jorga, Zoran Živković i Đorđe Perišić, dok će povelja heroja sporta i života "Nataša Kovačević" pripasti bacaču diska, koplja i kugle Draženku Mitroviću.

"Festival će otvoriti film 'Skok' koji govori o poznatoj sudbini Nataše Kovačević čije ime nosi naša povelja heroja, to jest heroine sporta i života. Festival će zatvoriti igrani film 'Dečko koji obećava', film koji govori o temama upotrebe i zloupotrebe mladih ljudi u sportu, a naročito u fudbalu", rekao je selektor i urednik programa Festivala Aleksandar Avramović.

On je naveo da Festival ove godine ima filmove iz svih delova, pored Slovenije koja ima centralno mesto, tu su i ostale zemlje bivše Jugoslavije, a iz Severne Makedonije biće jedan košarkaški film.

"Skrećem pažnju na crnogorski film 'Put prazne šake', koji govori o karateu. Verovatno mnogi ne znaju da je karate klub 'Budućnost' - klub sa najviše medalja na svim nivoima u istoriji sporta, ne samo crnogorskog, jugoslovenskog ili evropskog nego i u istoriji svetskog sporta", dodao je Avramović.

Festival je deo međunarodne asocijacije svetskih festivala sportskog filma sa sedištem u Milanu, a organizatori su Udruženje Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor, opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura