Aktuelno iz kulture

Sutra počinju Filmski susreti u Nišu - 14 filmova i bogat prateći program, od sedam premijera dve svetske

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/08/2022

-

15:11

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Sutra počinju Filmski susreti u Nišu - do 26. avgusta, publika će u zvaničnom programu moći da pogleda 14 filmova, a među njima i nekoliko premijera. Nagrada "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umetnosti glume biće dodeljena Slavku Štimcu.

"Od sedam premijera, biće dve svetske. Bilo je više od 25 prijavljenih filmova i nije bilo nimalo lako odabrati. Pošto nemamo više dana i termina, 12 filmova će biti na letnjoj pozornici, dok će još dva biti prikazana u Sinepleksu", kaže za Euronews Srbija slektor festivala i filmski kritičar Dejan Dabić.

Kada je u pitanju prateći program, Dabić ističe da bi tu trebalo odabrati tri događaja.

"U ponedeljak u 13 sati biće promocija monografije posvećene Ljiljani Blagojević, koja je prošlogodišnji dobitnik nagrade 'Pavle Vuisić', a drugi događaj je promocija monografije posvećene Hajrudinu Krvavcu, legendarnom reditelju mnogih filmova, ali u ovom kontekstu filma 'Valter brani Sarajevo', pošto je pet decenija od objave tog filma", naglašava Dabić.

Dodaje i da je treća stvar na koju posetioci treba da obrate pažnju "Povratak u Karašjok", norveški film koji govori o stradanju naroda sa prostora bivše Jugoslavije u logorima u Norveškoj, gde ih je bilo više od 4.000. Ovaj film biće premijerno prikazan 25. avgusta u 19 sati u Sinepleksu.

Kada su u pitanju slobodne karte, biće ih još u prodaji - Dabić naglašava da se prvo prodaju kompleti, a zatim pojedinačne karte na dan projekcije. Ukoliko bude kiše, dodaje, svi filmovi će biti prikazani u bioskopu.

Govoreći o stanju u srpskoj kinematografiji, Dabić je istakao film "Strahinja Banović" koji je dobio Gran pri u Karlovim Varima, kao i još nekoliko filmova koji su bili na međunarodnim festivalima, a u programu su u Nišu.

"Naša kinematografija ne stoji nimalo loše, Filmski centar to dosta dobro podržava", ističe on.

Komentari (0)

Kultura