Aktuelno iz kulture

"Pepa Prase" predstavila prve likove koji predstavljaju istopolnu porodicu - dve mame polarne medvedice

Komentari

Autor: CNN

08/09/2022

-

19:15

"Pepa Prase" predstavila prve likove koji predstavljaju istopolnu porodicu - dve mame polarne medvedice
"Pepa Prase" predstavila prve likove koji predstavljaju istopolnu porodicu - dve mame polarne medvedice - Copyright Prinstscreen YouTube/Peppa Pig - Official Channel

veličina teksta

Aa Aa

"Pepa Prase", jedan od najgledanijih crtanih serijala za decu predškolskog uzrasta, predstavio je prve likove koji predstavljaju istopolnu porodicu.

U novoj epizodi koja nosi naziv "Porodice", emitovanoj na britanskom Kanalu 5 u utorak, Pepa razgovara sa drugaricom iz razreda, polarnom medvedicom Peni, koja govori o tome da ima dve mame.

Crtajući svoju porodicu, dve polarne medvedice u haljinama, Peni kaže: "Ja sam Peni, polarni medved. Živim sa mamom i drugom mamom. Jedna mama je doktor, a druga mama kuva špagete. Ja volim špagete".

Prema pisanju CNN, epizoda je podelila gledaoce. Dok su jedni s dobrodošlicom dočekali inkluziju, drugima se nije dopalo što vide istopolni par u dečjem crtanom filmu.

Serija "Pepa Prase" prikazuje se u više od 180 zemalja i prevodi se na više od 40 jezika. Franšiza ima igračke, garderobu, pa čak i turističku atrakciju "Pepa Pig World".

Aktivisti za ravnopravnost pokrenuli su 2019. godine peticiju da scenaristi tog crtanog filma uključe porodicu sa istopolnim roditeljima, a ona je prikupila više od 23.000 potpisa.

"Deca koja gledaju 'Pepu Prase' su u godinama kada sve upijaju i isključivanje istopolnih porodica naučiće ih da su samo porodice sa jednim roditeljem ili roditeljima različitih polova normalne. To znači da bi deca istopolnih roditelja mogla da se osete otuđeno i da bi mogla da budu podložnija maltretiranju vršnjaka iz čistog neznanja. 'Pepa Prase' nije samo za zabavu, deca iz nje neizbežno i uče", stajalo je u peticiji.

Komentari (0)

Kultura