Aktuelno iz kulture

VIDEO Otvoren Arsenal u Kragujevcu, prvi festival od početka pandemije: Pogledajte kako je izgledalo testiranje na ulazu

Komentari

Autor: Euronews

24/06/2021

-

20:48

VIDEO Otvoren Arsenal u Kragujevcu, prvi festival od početka pandemije: Pogledajte kako je izgledalo testiranje na ulazu
VIDEO Otvoren Arsenal u Kragujevcu, prvi festival od početka pandemije: Pogledajte kako je izgledalo testiranje na ulazu - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Festival Arsenal u Kragujevcu prvi je veliki muzički događaj u Srbiji, ali i u ovom delu Evrope, koji se od početka pandemije održava pred publikom. Uz poštovanje svih neophodnih zdravstvenih mera i slogan "Snažno uz muziku", festivalske kapije su otvorene u 18 sati, kako se ne bi pravila gužva.

Posetioci koji nisu imunizovani i ranije obavili testiranje na koronu, požurili su na mesta za besplatno testiranje, a potom u redovima čekali da uđu u festivalsku zonu.

"Jako nevreme koje je zahvatilo delove Srbije, krenulo je i ka Kragujevcu, tako da je privremeno bilo obustavljen i ulaz ljudi, ali pošto nas je nepogoda zaobišla, festival je krenuo po planu", ističu organizatori.

Euronews/Printscreen

 

Kako je ranije rečeno, Arsenal je omogućio besplatni brzi antigenski test uz kupljenu festivalsku ulaznicu za sve posetioce festivala, koji nisu revakcinisani ili nemaju dokaz o razvijenim antitelima.

Podsetimo, ulaz na sve festivale koji će biti održani ovog leta su potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR ili antigenski test, a kao četvrta opcija je dokaz o razvijenim antitelima.

euronews

Prve večeri pred posetiocima su legendarni Partibrejkersi, institucija domaće muzike Bajaga i Instruktori, kao i folk pankeri Brkovi. 

Euronews

Na Garden Stage prve večeri sviraće i kultni bendovi Bjesovi, KBO!, Obojeni program i Repetitor, a uz njih Darkshines, Keni nije mrtav, Kruševac geto i Funk Shui, dok na Explosive DJ Stage večeras nastupaju Gorache b2b Shoomadisco, Battric & Mivu, Runy i Vladimir Aćić.

Festival u Kragujevcu traje tri dana.

Ujedinjeni festivali Srbije dobili su od Kriznog štaba saglasnost za održavanje ovog leta. Uslove za organizovanje festivali su ranije predstavili kroz bezbednosni protokol "Safe Events Serbia" - ulazak se kontroliše i ograničava na one koji su vakcinisani, imaju antitela nakon preležanog virusa Kovid-19, ili su negativni na PCR ili brzom antigenskom testu.

Protokol je zasnovan na najnovijim naučnim istraživanjima sprovedenim širom Evrope, koja su dokazala da je, uz navedena ograničenja prilikom ulaska na događaje, rizik od širenja zaraze gotovo zanemarljiv, a sami festivali postaju najbezbednija mesta okupljanja u zemlji.

Prvo su dozvole dobili festivali koji se održavaju u junu i julu,  Arsenal i Egzit, dok će ih avgustovski festivali Lovefest, Beer fest i Nišville, dobiti u najskorijem periodu.

Podsetimo, Ujedinjeni festivali Srbije su uz podršku nacionalne platforme Vlade Srbije "Srbija stvara", Ministarstva zdravlja i gradova Beograda i Novog Sada ranije pokrenuli i nacionalnu kampanju za vakcinaciju mladih.

Komentari (0)

Kultura