Aktuelno iz kulture

Nova sezona serijala "Evropa odozgo" na kanalu National Geographic počinje epizodom posvećenoj Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2022

-

10:25

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Četvrta sezona dokumentarnog serijala "Evropa odozgo" počinje u nedelju, 18. septembra u 22 časa epizodom posvećenom Srbiji. Ceo svet saznaće više o našoj bogatoj kulturi, prirodnim lepotama koje oduzimaju dah, ali i savremenim inženjerskim dostignućima u našoj zemlji.

Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, naša zemlja biće predstavljena snimcima iz vazduha, ali i kroz priče ljudi.

Tim povodom gosti emisije Euronews Jutro bili su Milana Petrović, urednica časopisa "National Geographic", kao i pilot drona Dragan Glišović koji je snimao najlepše kadrove Srbije iz vazduha.

"Uvek je dobro kada jedna država dobije prostor na kanalu kao što je National Geographic, posebno iz ovog novog ugla. Kamare National Geographic-a nas vode kroz celu Srbiju - biće tu svašta, od srednjevekovnih lokaliteta kao što je Golubac, do modernog inženjeringa, do nekih fenomena, kao što je plivanje za časni krst ili sela Lokošnica koje je poznato kao nezvanična svetska prestonica paprike", najavljuje Petrović.

Lokacije za snimanje odabrane su u avgustu prošle godine, a snimanje je započelo mesec dana kasnije. Poslednja "klapa" pala je u februaru.

E-Stock/Dimitrije Goll

 

"Pre snimanja postoji priprema", objašnjava za Euronews Srbija Dragan Glišović, pilot drona.

"Otprilike znamo šta ćemo snimiti, ali kad dođemo na teren, onda vidimo koliko je Srbija lepa i koliko još boljih kadrova možemo snimiti u tom trenutku. Tu bih izdvojio Golubac koji je vrlo lepa tvrđava i koja kao da je iz 'Gospodara Prstenova'. Tu smo snimili dodatne kadrove i priču arheologa tako da će biti zanimljivo", objašnjava on.

Svoje mesto u prvoj epizodi nove sezone serijala "Evropa odozgo", našli su Zlatiborska gondola koja je najduža na svetu, Hram Svetog Save, Subotička sinagoga, Kadinjača, Zasavica i mnoge druge lepote naše zemlje.

Glišović kaže da je draž njegovog posla to što može da obilazi lokacije za koje ranije nije znao i s oduševljenjem otkriva kakva lepa mesta Srbija ima. Ipak, morali su da zadovolje i visoke standarde "National Geographic"-a. 

"Obično kad su ovakvi serijali u pitanju, sa vama su direktor fotorafije i reditelj, ali sad smo išli sami zbog korone i ljudi iz 'Nacionalne geografije' su imali poverenje u nas", kaže sagovornik Euronews Srbija.

Nakon epizode o Srbiji, koja će biti emitovana u nedelju, 18. septembra u 22 časa na kanalu "National Geographic", sledi još pet epizoda koje nude spektakularan pogled i na najznačajnije kulturne i geografske znamenitosti Bugarske, Rumunije, Škotske, Danske i Belgije, vodeći gledaoce u zadivljujuću vizuelnu avanturu sa kraja na kraj našeg kontinenta.

Komentari (0)

Kultura