Aktuelno iz kulture

Svečano otvoren 29. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2022

-

13:35

Svečano otvoren 29. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica
Predstava Velika tvornica riječi - Copyright Damir Vujković

veličina teksta

Aa Aa

Svečanom ceremonijom u Dečjem pozorištu Subotica u nedelju, 18. septembra otvoreno je 29. izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu. Ovogodišnje festivalsko izdanje traje do 23. septembra i održava se na nekoliko lokacija u Subotici, a u glavnom programu je na repertoaru 14 predstava ansambala iz Italije, Bugarske, Mađarske, Francuske, Hrvatske, BiH (Republike Srpske), Španije, Izraela, Indonezije, Grčke, kao i domaćih pozorišta. Ulaz na kompletan program festivala je besplatan.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, u svom govoru na otvaranju je rekao da je festival svojim umetničkim dostignućima i doprinosom u lutkarstvu stekao veliki ugled širom Evrope i sveta.

Damir Vujković

 

"Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici traje već 29 godina i jedan je od retkih festivala u svetu koji je održao kontinuitet, i nije prekidan ili odlagan zbog epidemije gripa ili kovida 19. I ove godine je tako, uprkos korona virusu, ekonomskoj, ukrajinskoj, i energetskoj krizi. U Suboticu stižu pozorišta iz ukupno 10 zemalja, sa 14 predstava, koje će doneti pre svega lutkarsku umetnost i koje će, verujem, našim najmlađim sugrađanima izmamiti osmeh na lica", rekao je gradonačelnik.

Nagradu za životno delo "Mali princ", za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, dodeljena je glumici Marijani Petrović i Viktoru Šrajmanu - ruskom i izraelskom pozorišnom reditelju, glumcu, pedagogu, kritičaru, i jednom od vodećih stručnjaka u oblasti pozorišta lutaka. 

Damir Vujković

Stevan Bakić i Viktor Šrajman

Viktor Šrajman se emotivno obratio prisutnima: "Dragi moji prijatelji, danas sam veoma srećan. Ovaj dan je veoma važan za moj život. Veoma sam uzbuđen. Subotica, Srbija, festival – moje srce ste vi!"

Marijana Petrović istakla je da nagrada koja joj je dodeljena ima veliki kulturološki značaj.

"Velika je čast i obaveza naći se među onima koji su pre mene dobili ovo priznanje. Od velike većine njih sam učila, sarađivala sa njima, i družila se. Nadam se da su oni ponosni na mene, i nadam se da misle na mene u ovom trenutku. Ova statua – 'Mali, veliki princ' – je nešto što nas spaja i znači da smo na istom putu", rekla je ona.

Damir Vujković

 

Na ceremoniji otvaranja predstavljen je i Mladi žiri koji će proglasiti najbolju predstavu u  Takmičarskom programu po mišljenju dece u sastavu: Relja Miković, Mila Popov, Iva Francišković, Nađa Berecki i Nika Vizin.

Festivalski žiri čije odluke će biti saopštene na ceremoniji dodele nagrada i zatvaranja festivala u petak, 23. septembra su laureati Malog princa i irska praktičarka umetnosti za decu u najranijem dobu Kliodna Nunan.

U umetničkom delu ceremonije nastupili su Dečji hor "Emanuil" iz Subotice s dirigentom i umetničkim rukovodiocem Rafailom Stokin; mladi subotički talenti Ognjen Orelj i Filip Nađ, učenici Osnovne muzičke škole sa odseka gitare u klasi profesorke Ljiljane Ostojić, a program je zatvorio klovn Arsa s Marsa.

Takmičarski program festivala otvoren je na sceni "Jadran" Narodnog pozorišta u Subotici predstavom "Velika tvornica riječi" Pozorišta Mala scena iz Hrvatske, u režiji Morane Dolenc. U ovoj predstavi dečak Fileas živi u zemlji u kojoj se reči kupuju. On je zaljubljen u Silvu i hteo bi da joj iskaže svoju ljubav, ali za takve posebne, velike i lepe reči on nema novca. Takve reči mogu da koriste samo bogati, a oni se njima razbacuju. Ostali svoja osećanja pokazuju pogledima, delima, osmesima ili običnim rečima koje su izgovorene vrlo pažljivo i na poseban način.

Buga Marija Šimić, glavna glumica u predstavi, o izvedenom delu je rekla: "Slikovnica po kojoj je nastala predstava poslužila nam je samo kao početak predstave, jer ovo je zapravo trilogija. Imamo tri dela i svaki lik iz slikovnice je dobio svoju priču. Iskoristili smo likove i zemlju Velike tvornice riječi, koju je autorica Agnes de Lestrad izmislila, kako bi izmaštali celi novi svet i ispričali jednu priču iz tri različite perspektive". O dolasku u Suboticu ona je istakla: “Ovaj festival je jako poznat u cijeloj regiji i Mala scena nije nikad sudjelovala ovdje. Kada smo saznali da smo izabrani bili smo presrećni. To nam jako puno znači. Pogotovo još biti prvi dan, stvarno je velika čast i odgovornost”.

Drugog festivalskog dana, u ponedeljak 19. septembra, u takmičarskom programu publika će moći da pogleda predstave "Pepeljuga" u izvođenju italijanskog Pozorišta Zakes (Scena "Jadran" Narodnog pozorišta, 10h), "San vile Mol" Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske (Dečje pozorište Subotica, 12h) i "Ukradeni princ i izgubljena princeza" Malog pozorišta Duško Radović.

U 9:30, u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš", biće otvorena izložba plakata "Misliti (i) slovima", na kojoj će biti predstavljeni radovi studenata III godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, sa odseka Primenjena grafika i predmeta Ilustracija, u klasi profesora Rastka Ćirića. Izložba "70 godina Malog pozorišta Duško Radović" biće otvorena u istog dana u 11:30 u Dečjem pozorištu Subotica, i predstaviće istorijat ovog značajnog pozorišta okrenutog najmlađoj publici.

Trinaesto izdanje Foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade počinje u 19h na Otvorenom univerzitetu u Subotici. Rukovodilac foruma je dr Marijana Prpa Fink, a ovogodišnja tema foruma je “Interkulturalnost u pozorištu za decu i mlade i razvoj zajednice”.

U Bioskopu Eurocinema u Subotici u 11 časova biće održana projekcija animiranog filma "Fabrika snova", dok će na Trgu slobode od 17 časova biti održan program u kome učestvuju plesne i glumačke grupe, ulični zabavljači, škole i vrtići.

Komentari (0)

Kultura