Aktuelno iz kulture

Zavirite u Muzej CIA: Od špijunskih kamera za golubove do zlatnog snajpera Sadama Huseina

Komentari

Autor: AP / Euronews

28/09/2022

-

10:45

Zavirite u Muzej CIA: Od špijunskih kamera za golubove do zlatnog snajpera Sadama Huseina
Zavirite u Muzej CIA: Od špijunskih kamera za golubove do zlatnog snajpera Sadama Huseina - Copyright Tanjug/AP/Kevin Wolf

veličina teksta

Aa Aa

Kamere za golubove špijune, setovi za prerušavanje, čaše za martini spremne da eksplodiraju... Sve su to eskponati Muzeja Centralne obaveštajne agencije, koji se nalazi u sedištu te organizacije u Virdžiniji (SAD).

Javnost nema pristup ovom muzeju i on je uglavnom dostupan samo zaposlenima CIA i njihovim gostima, što ga čini jednim od najbrižljivije skrivanim muzejem na svetu.

Međutim, agencija je nedavno dozvolila određenom broju novinara da obiđe muzej koji je u susret 75. godišnjici CIA potpuno renoviran.

Fotografije, istorijski artefakti i rekonstrukcije pričaju priču o najčuvenijim tajnim operacijama agencije, uključujući Berlinski tunel, invaziju na Zaliv svinja i hapšenje Sadama Huseina.

Šta se nalazi u muzeju?

U muzeju je izloženo oko 600 eksponata - od uređaja, do oružja - od kojih neke podsećaju na rekvizite iz filmova o Džejmsu Bondu.

Skrivena kamera u kutiji cigareta, golub sa kamerom, riba po imenu Som Čarli koja je neopaženo prikupljala uzorke vode, samo su neki od artefakata Muzeja CIA.

Kako piše Euronews, izloženi su i mnogi lični predmeti koji su pripadali bivšem iračkom diktatoru Sadamu Huseinu, uključujući zlatni Kalašnjikov, automatsku pušku "Ruger M77" i kožnu jaknu koju je nosio kada su ga američke snage zarobile.

Tu su i predmeti koji su korišteni za izgradnju priče o lažnom filmu po imenu "Argo", što je kasnije dokumentovano u Oskarom nagrađenom istoimenom ostvarenju.

U njemu je legenda obaveštajne agencije Toni Mendez doprineo spasavanju šestorice američkih diplomata tokom talačke krize u Iranu 1979. tako što ih je prerušio u kanadsku filmsku ekipu.

Najnoviji deo kolekcije je maketa sigurne kuće Ajmana al-Zavahrija, korištena za informisanje predsednika SAD Džoa Bajdena o lokaciji lidera Al-Kaide, pre nego što je ubijen u Avganistanu.

Komentari (0)

Kultura