Aktuelno iz kulture

Martin Skorseze: Odvratna mi je opsednutost zaradom na bioskopskim blagajnama

Komentari

Autor: Guardian

16/10/2022

-

22:48

Martin Skorseze: Odvratna mi je opsednutost zaradom na bioskopskim blagajnama
Martin Skorseze - Copyright AP/Jordan Strauss

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni reditelj Martin Skorseze bio je gost aktuelnog Filmskog festivala u Njujorku, gde je izjavio da smatra "odvratnim i uvredljivim fokusiranje na brojke" kada je reč o uspehu filmova.

On je naveo da je kinematografija "obezvređena, umanjena i omalovažena sa svih strana, ne obavezno sa strane biznisa, ali svakako sa strane umetnosti".

"Od osamdesetih godina postoji fokus na brojke. To je nekako odvratno. Cena filma je jedna stvar. Film košta određen iznos i očekuje se da vrati barem toliko. Međutim, naglasak je sada na brojkama, cenama, prvom vikendu prikazivanja, koliko je zaradio u Americi, koliko u Engleskoj, koliko u Aziji, koliko u celom svetu, koliko je gledaoca dobio", rekao je Skorseze.

Kako Guardian prenosi, slavni reditelj ističe da je to za njega, kao "režisera, kao osobu koja ne može da zamisli život bez kinematografije, vrlo uvredljivo".

Skorseze je na Njujorškom festivalu predstavio dokumentarac "Personality Crisis: One Night Only", koncertni film o nekadašnjem frontmenu grupe New York Dolls Dejvidu Johansenu, koji je režirao uz Dejvida Tadešija. 

Pohvalio je festival jer "ne dodeljuje nagrade. Ne morate da se takmičite. Ovde samo treba da volite film".

Skorseze je i ranije kritikovao odnos ljudi prema kinematografiji, uporedivši filmove o superherojima sa vožnjama u tematskim zabavnim parkovima.

"Situacija je u ovom trenutku brutalna i negostoljubiva za umetnost. Sam čin pisanja tih reči ispunjava me užasnom tugom", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura