Aktuelno iz kulture

"Hazarski rečnik - Lovci na snove" ponovo u Narodnom pozorištu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/11/2022

-

12:25

"Hazarski rečnik - Lovci na snove" ponovo u Narodnom pozorištu
Balet Hazarski rečnik - Copyright Promo/Narodno pozorište u Beogradu

veličina teksta

Aa Aa

Savremeni jednočini balet "Hazarski rečnik - Lovci na snove", po motivima romana Milorada Pavića, u koreografiji Ronalda Savkovića i režiji Livije Pandur biće ponovo izveden 3.novembra na Velikoj sceni, posle dve godine pauze, saopštili su iz Narodnog pozorišta.


Ovaj naslov, urađen u koprodukciji Narodnog pozorišta i Madlenijanuma, predstavlja omaž čuvenom slovenačkom i evropskom pozorišnom reditelju Tomažu Panduru (1963-2016) koji je dramski komad "Hazarski rečnik" postavio 2002. godine na sceni beogradskog Centra "Sava".

Priznati koreograf Savković kaže da je "Hazarski rečnik" jedan od naznačajnijih romana ne samo na prostorima nekadašnje Jugoslavije, nego i šire.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu

 

"Smatram da je delo Milorada Pavića veoma reprezentativno, a i poznato je širom sveta. Bili smo svesni da ga je nemoguće pretvoriti u balet. Zato su lovci na snove glavni motiv i okosnica naše predstave. U svom radu, bavili smo se snovima, slikama sveta i lepotom. Tragali smo za čistom emocijom. Ovo je moderno pozorište u pravom smislu te reči".

U predstavi učestvuju solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i stalna gošća Sonja Vukićević, naša čuvena balerina i koreografkinja.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu

 

Autorsku muziku, specijalno za ovaj baletski projekat, komponovao je Miroslav Bako, scenografiju je kreirala kuća za dizajn i konceptualnu umetnost Numen, kostimografkinja je Angelina Atlagić, a dizajner svetla Jaša Koceli.


Pored izvođenja u Narodnom pozorištu, "Hazarski rečnik - Lovci na snove" biće odigran 6. novembra i na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u okviru zvaničnog programa savremenog teatra "Three Fest".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura