Aktuelno iz kulture

Svetski dani baleta: Zavirite iza kulisa najpoznatijih baletskih kuća Evrope

Komentari

Autor: Euronews

05/11/2022

-

14:47

Svetski dani baleta: Zavirite iza kulisa najpoznatijih baletskih kuća Evrope
Svetski dani baleta: Zavirite iza kulisa najpoznatijih baletskih kuća Evrope - Copyright Prinskrin/YT/Nationale Opera&Ballet,Wiener Staatsballett,Teatr Wielki Opera Narodowa

veličina teksta

Aa Aa

Ove nedelje je širom sveta obeležen Svetski dan baleta, a tim povodom 2. novembra brojne baletske kompanije virtuelno su otvorile svoja vrata publici.

Ljubitelji umetničkog pokreta sada mogu da zavire na probe, časove i treninge više od pedeset škola, uključujući i prestižni Londonski kraljevski balet na njihovim zvaničnim Jutjub stranama.

Tim povodom Euronews je napravio listu najzanimljivijih baletskih događaja na internetu, koje sada možete posetiti iz udobnosti svog doma.

Britanska Kraljevska kuća opere

Kraljevski balet u četiri sata prenosa uživo predstavio je neke od najatraktivnijih produkcija ove sezone, uključujući Mekmilanov "Majerling" i "Dijamantsku proslavu" kojom se obeležava šezdeset godina Prijatelja kraljevske kuće opere. 

U njihovom videu možete da vidite probe, prisustvujete času i poslušate šta o baletu imaju da kažu neke od zvezda u usponu Kraljevske baletske škole.

Poljski nacionalni balet

Poljski nacionalni balet omogućava posetiocima njihovo Jutjub kanala da zavire iza kulisa njihove sledeće produkcije "Žizele". Gledaoce sa procesom njihovog rada upoznaje plesač Remi Lamping, koji je intervjuisao i primabalerinu Mejnu Gilgud.

Pariska opera

Kako izgleda proba "Labudovog jezera" u legendarnoj Operi Garnije sa zvezdama Valentinom Kolasant i Polom Markeom saznaćete na kanalu te ustanove. 

Bečki državni balet 

Bečki državni balet trenutno priprema "Uspavanu lepoticu" Martina Šlepfera, a na njihovom kanalu možete da gledate probu, utiske o pripremama iza kulisa, kao i odlomke premijere.

Holandski nacionalni balet

Holandski nacionalni balet strimovao je uživo čas kompanije i probu koju je održala Larisa Ležnjina, a zatim i izvođenje Olge Smirnove i Viktora Kajšete.

Takođe, amsterdamska kompanija planira da objavi novu seriju onlajn baletskih časova na Jutjubu, koje je počela da deli u vreme pandemije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura