Aktuelno iz kulture

Muzej u Parizu otvara svoja vrata nudistima: Brisanje razlika između skulptura i posetilaca

Komentari

Autor: ArtNet

16/11/2022

-

20:20

Muzej u Parizu otvara svoja vrata nudistima: Brisanje razlika između skulptura i posetilaca
Muzej u Parizu otvara svoja vrata nudistima: Brisanje razlika između skulptura i posetilaca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Majolov muzej u Parizu sklopio je partnerstvo sa Francuskom federacijom naturista čiji će članovi moći potpuno nagi da prisustvuju njihovoj izložbi "Hiperrealizam".

Izložba sačinjena od trideset živopisnih statua, uglavnom aktova, otvorena je prošle nedelje u "Majolu", koji joj je 13. stanica na šestogodišnjoj turneji započetoj u Muzeju lepih umetnosti u Bilbau. Ranije je gostovala i u Azerbejdžanu, Australiji i Tajvanu.

Među hiperrealističnim delima su, između ostalih, radovi Tonija Matelija, Ervina Vurma i Sema Džinksa, koji ilustruju kreativni napredak vajanja ljudske figure u poslednjih pedeset godina.

"Ovaj događaj se poklapa sa naturističkim vrednostima. U naturističkom kontekstu, mi se ne 'prikazujemo' i ne razmećemo - mi jednostavno 'jesmo'", navodi se u saopštenju belgijske agencije Tempora koja je organizator izložbe zajedno sa Nemačkim institutom za kulturnu razmenu.

Iako je ovo prvi put da će se posetioci "Majola" poskidati na ulazu u muzej, ovo nije prvi put da ova umetnička dela gledaju golišavi ljudi. Prethodno su i galerije u Liježu i Lionu organizovale slične događaje za nudiste.

"Osećate da ste deo skulptura. Posetilac više nije nag, on je deo izložbe", ispričao je jedan od ranijih učesnika izložbe za ArtNet.

U ponudi se našlo 800 nudističkih karata, koje su prema saopštenju muzeja "rasprodate u rekordnom roku". 

Komentari (0)

Kultura