Aktuelno iz kulture

Miki, srećan rođendan: Rađanje najpoznatijeg miša u belim rukavicama

Komentari

Autor: Staša Rosić

18/11/2022

-

21:17

Miki, srećan rođendan: Rađanje najpoznatijeg miša u belim rukavicama
Parobrod “Vili” - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan, 18. novembra 1928. prvi put je prikazan zvučni animirani film "Parobrod Vili", a taj datum od tada se smatra rođendanom kultnog Diznijevog lika Mikija Mausa.

Odmah po premijeri, "Parobrod Vili" je postao najpopularniji crtani film svog vremena. Film je dobio pozitivnu kritiku na globalnom nivou, ne samo zbog radnje i likova, već zbog tehničkih inovacija.

Godine 1994. "Parobrod Vili" je svrstan u 50 najboljih crtanih filmova svih vremena, zauzevši 13. mesto. Američki Nacionalni filmski registar ga je okarakterisao kao "kulturološki, istorijski i estetski značajno ostvarenje".

Sve je počelo od jednog miša

Sa Mikijem, Volt Dizni dobio je zvezdu koja je mogla da "izađe na crtu" mnogim glumcima, a s vremenom je postao i glavna asocijacija za tu kuću.

Forbs magazin uvrstio ga je 2004. u svoju listu "izmišljenih milijardera" na kojoj su likovi iz serija, filmova i knjiga rangirani prema tome koliko novca zarađuju svojim tvorcima.

Iako kompanija danas važi za jednu od najmoćnijih u svetu zabave, sam Dizni je svojevremeno rekao: "Samo se nadam da iz vida nećemo izgubiti da je sve ovo započeo Maus".

I zaista, iako je i pre "Parobroda Vili" bilo zvučnih animiranih filmova, nisu dobili ni izbliza tako veliki odjek i popularnost. Jedan od razloga je i taj što su Volt i njegovi umetnici bili vrlo kreativni u upotrebi zvučnih efekata i muzike, što su pohvalili i kritika i publika.

"To je vrhunska sinhronizacija od početka do kraja, vedra, brza i savršeno prikladna situaciji", naveo je u svojoj kritici tada Variety.

Najveće pohvale dobio je Ab Ajverks, jedan od najstarijih prijatelja Volta Diznija i čovek koji je zajedno s njim osmislio Mikijev lik. On mu nije dao samo izgled, nego mu i udahnuo život i razigrani, nestašni karakter koji je neodoljiv generacijama. 

Početak Diznijeve imperije

Nakon "Parobroda Vilija" publika je želela sve što ima veze sa simpatičnim mišem u belim rukavicama i tako je još 1929. nastao prvi komercijalni proizvod s njegovim likom - školski blok za pisanje. Godinu dana kasnije, nastala je i plišana lutka, koju je dizajnirala Šarlot Klark i koja ju je sama pravila u svojoj maloj iznajmljenoj kući.

Potražnja je bila tako velika, da je popularni magazin "McCall's" objavio šnitove za svoje čitaoce prema kojima su sami mogli da naprave popularnu lutku.

"Parobrod Vili" je u pravom trenutku spasao poslovanje kompanije, koja je bila žestoko pogođena odlaskom dotadašnjeg producenta Čarlsa Minca. 

profimedia

 

Prema istorijatu Diznija, Volt je na ideju o Mikiju došao tokom vožnje vozom, nakon sastanka sa Mincom, a po povratku u studio, podelio je zamisao sa Abom Ajverksom, koji je potom sam dizajnirao njegov lik.

Nakon "Parobroda Vilija", Dizni je lansirao još nekoliko kratkometražnih filmova sa Mikijem u glavnoj ulozi, a zatim predstavio i prvi dugometražni animirani film - "Snežanu i sedam patuljaka" 1937.

Inače, Dizni korporacija uskoro bi mogla da izgubi ekskluzivna prava na upotrebu lika Mikija Mausa, koji je godinama do sada bio njihova maskota.

Prema američkom zakonu, 2024. godine, gotovo 95 godina nakon nastanka legendarnog Mikija, ističu autorska prava na njegov lik, posle čega bi trebalo da se nađe u javnom domenu.

Komentari (0)

Kultura