Aktuelno iz kulture

Preminuo književnik Milovan Danojlić

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2022

-

10:30

Preminuo književnik Milovan Danojlić
Milovan Danojlić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Posle kraće bolesti srpski književnik i pesnik, član SANU, Milovan Mića Danojlić, preminuo je danas u Francuskoj potvrdili su Tanjugu u porodici književnika.

Milovan Danojlić rođen je 3. jula 1937. godine u Ivanovcima kraj Ljiga.

Osnovnu školu završio je u rodnom selu, a niže razrede gimnazije pohađao je u malom mestu, sedam kilometara udaljenom od njegove kuće, do koga je svakodnevno dolazio pešice.

U Beograd se preselio 1953. i po završetku velike mature poželeo da radi kao novinar. Posao je dobio u časopisu "Borba" i paralelno počeo da piše prozu i poeziju za decu i odrasle.

Laureat je mnogih nagrada. Neke od njih su Oktobarska nagrada Beograda, Zmajeva nagrada, Nagrada Miloša Đurića, Nagrada Isidore Sekulić, "Neven", "Nin" i mnoge druge.

Danojlić je za života objavio preko 70 knjiga beletristike i poezije. Priredio je i preveo veliki broj knjiga za decu, ali i mnoga dela poznatih pisaca pisana na francuskom i engleskom jeziku.

Najpoznatije Danojlićeve knjige su "Neka vrsta cirkusa", "Lične stvari – ogledi o sebi i drugima", "Balada o siromaštvu" i druge.

Od knjiga za decu najpoznatije su mu zbirke pesama "Kako spavaju tramvaji", "Sunce je počelo da se zlati" i "Pesme za vrlo pametnu decu".

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu