Aktuelno iz kulture

Posle nagrade u Sevilji, film "Kristina" Nikole Spasiće na Festivalu autorskog filma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/11/2022

-

17:07

Posle nagrade u Sevilji, film "Kristina" Nikole Spasiće na Festivalu autorskog filma
Srpska premijera filma „Kristina“ Nikole Spasića na 28. FAF-u - Copyright FAF/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Srpska premijera filma "Kristina" autora Nikole Spasića biće održana u subotu, 26. novembra u 21.30h u Domu omladine Beograda u okviru programa Hrabri Balkan na Festivalu autorskog filma. 

Nikola Spasić je za ovo ostvarenje osvojio nagradu za najboljeg reditelja na 19. Festivalu evropskog filma u Sevilji za prvi ili drugi film, kao i Gran pri na 33. Međunarodnom filmskom festivalu u Marseju – FIDMarseille u kategoriji Prvi film (First Film Award), kao i nagradu za najboljeg snimatelja filma (Igor Lazić).
 
Igrani film zasnovan na stvarnoj ličnosti Kristini koja u filmu glumi samu sebe. Kristina je transrodna seks radnica koja živi sa mačkom, sakuplja antikvitete i prolazi kroz sesije regresije bez hipnoze. Posle jedne seanse, slučajno upoznaje Marka i u tom trenutku se rađa platonska ljubav između ovo dvoje ljudi čiji slučajni susreti tek predstoje. U potrazi za antikvitetima, Kristina sve više otkriva hrišćanstvo i prihvata ga kao jedinu istinu. Marko prihvata Kristinu kao ženu, ali mu smeta što ona ne može da mu rodi decu.

FAF/Promo

 

Nikola Spasić diplomirao je filmsku režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Master studije montaže završio je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Njegov dokumentarni film Zašto je Dragan napravio orkestar (2017) prikazan je na više od 40 festivala širom sveta i osvojio je nekoliko nagrada.

Scenaristkinja Milanka Gvoić: Kristina nosi u sebi protivrečnost koja je jako izazovna

 Scenaristkinja filma "Kristina" Milanka Gvoić smatra da je film jedinstven i da je to razlog zbog kog ga stručna javnost prepoznaje kao dobar.

"U pitanju je organska kombinacija dokumentaristke i igranog filma", rekla je Gvoić za Tanjug Reflektor.

Prema njenim rečima, film reditelja Nikole Spasića je "možda na kraju više otišao ka igranom filmu, ali je zadržao iskrenost i istinitost koju dokumetarizam može da donese sa sobom".

Tanjug/Jadranka Ilić

Milanka Gvoić

Gvoić je podsetila da glavna protagonistkinja filma Kristina Milosavljević "nosi u sebi jednu vrstu protivrečnosti koja je bila jako izazovna", zbog posla kojim bavi, a koji je društveno neprihvatljiv.

"S druge strane Kristinina ličnost, ubeđenja i verovanja, koja su u suprotnosti sa poslom kojim se bavi, izazovan je momenat koji nam je omogućavao da se bavimo nekim univerzalnim temama kao što su bezuslovna ljubav, moral, prihvatanje u društvu", navela je Gvoić.

Nakon premijere na Festivalu autorskog filma u Beogradu, "Kristina" ide na festival u Torino, gde je u glavnoj takmičarskoj selekciji, i u Španiju na festival Lanzarote. Biće ga i na zatvaranju "Merlinke", kao i na otvaranju Euroin festa u Novom Sadu.

"Film ima apsolutno snagu da prenese poruku koju publika u Srbiji može da prihvati. Sama tema i sinopsis koji iznosimo sa filmom je intrignantan, a sasvim sam sigurna da će srpsku pubiku iznenaditi nešto što na osnovu teme i protagonistkinje ne očekuje", rekla je Gvoić.

Prema njenim rečima, ovim filmom, njegovom temom i načinom na koji je obrađena dolazi do mogućnosti da se prevaziđu suprotnosti u podeljenosti društva na prvu i drugu Srbiju.

Gvoić je rekla da nagrade "nisu demotivišuće ni obavezujuće", i da postoje ideje za nove projekte.

"Radim na novom scenariju, ali me ne opterećuje film koji je završen. Treba da vas interesuju druge stvari i posvetitte se drugim stvarima, pa gde ćemo do kraja stići sa novim idejama - videćemo", rekla je Gvoić.

Ulaznice za film "Kristina" mogu se nabaviti na blagajni Doma omladine, kao i onlajn putem tickets.rs. Podsećamo da Festival autorskog filma počinje u petak, 25. novembra projekcijom filma "Duhovi ostrva" Martina Mekdone u 19 časova u MTS Dvorani.

Komentari (0)

Kultura