Aktuelno iz kulture

"Cocaine Bear": Bizarna priča o medvedu i krijumčarima droge pretočena u film

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

02/12/2022

-

20:29

"Cocaine Bear": Bizarna priča o medvedu i krijumčarima droge pretočena u film
"Cocaine Bear": Bizarna priča o medvedu i krijumčarima droge pretočena u film - Copyright Prinskrin/Youtube/Universal Pictures

veličina teksta

Aa Aa

Nedavno je objavljen trejler za neobično ostvarenje "Cocaine Bear", jedan od poslednjih filmova koje je pre svoje smrti snimio glumac Rej Liota, a čija je premijera zakazana za februar sledeće godine.

U ovom filmu jedan medved predstavlja smrtonosnu pretnju za glavne protagoniste - policajce, kriminalce i grupu tinejdžera - nakon što u šumi pronađe i pojede paket kokaina.

Trejler u prvi mah obećava da pred sobom u najmanju ruku imamo fenomen poput franšize "Sharknado" koji je parodija na brojne horor filmove na temu ajkula, budući da se medved pod uticajem narkotika pretvara u pravu mašinu za ubijanje.

U prilog tezi da je ovo toliko loš film da bi zapravo mogao da bude izuzetno zabavan i gledan ide i činjenica da pored Liote, u njemu uloge tumače i Keri Rasel (serija "Felisiti") i Margo Martindejl ("Avgust u Okrugu Osejdž").

Međutim, najinteresantnije je to što je ova horor-komedija, uprkos bizarnoj premisi, zapravo zasnovana na istinitom događaju, doduše sa mnogo gorim posledicama po medveda, nego za ljude.

Maskota Kentakija

Istinita priča odigrala se 1985. godine u Čatahuči nacionalnoj šumi u američkoj državi Džordžija. Baš na tom mestu srušio se avion koji je prevozio 20 miliona dolara vredan tovar kokaina.

I dok je policija tražila olupinu aviona, naišla je na lešinu velikog crnog medveda i to pored 40 iscepanih paketa kokaina.

U svakom od tih paketa bilo je oko kilogram droge koju je medved pojeo. Međutim, za razliku od dešavanja u filmu, pravi "kokainski medved" nije krenuo u krvavi pohod, nego uginuo od predoziranja.

"Medved je došao do njega pre nego što smo mi stigli. Otvorio je torbu izvadio kokain i predozirao se", rekao je tada Geri Garner iz Istražnog biroa Džordžije za agenciju AP.

Ispostavilo se da je droga koju je nesrećni medved pojeo, bila deo velikog lanca krijumčarenja u koju je bio umešan i Endrju Tornton, bivši policijski istražitelj za narkotike iz Kentakija. 

Tornton je malim avionom Cessna prevozio kokain, kada je zajedno sa "dragocenim tovarom" iskočio iz aviona s padobranom.

Međutim, pošto je reč o 40 kilograma droge, teret je bio preveliki i Tornton je poginuo, a Cesna se bez pilota srušila na teritoriju Džordžije.

Medved je i pre filma praktično bio zvezda u Kentakiju, gde jedna organizacija "The Kentucky for Kentucky" tvrdi da ima autentičnu verziju prepariranog "kokainskog medveda".

Navodno ga je istražitelj koji je izvodio autopsiju preparirao životinju i poklonio je prvo Nacionalnoj rekreativnoj oblasti Čatahuči River, a zatim je nekako završio u zalagaonici i prodat pevaču Vejlonu Dženinsu.

Takođe je putovao do Las Vegasa, pre nego što će se 2015. "nastaniti" u Kentakiju. 

Komentari (0)

Kultura