Aktuelno iz kulture

Oksfordski rečnik proglasio ''goblinski režim'' za izraz godine

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2022

-

17:26

Oksfordski rečnik proglasio ''goblinski režim'' za izraz godine
AP/Caleb Jones - Copyright AP/Caleb Jones

veličina teksta

Aa Aa

Izraz ''goblinski režim'' (goblin mode) odabran je za reč godine, prema onlajn glasanju rečnika "Oksford".

Termin označava ''ponašanje koje je neopravdano samodovoljno, lenjo, aljkavo ili pohlepno, i to na način koji odbacuje društvene norme ili očekivanja'', i postao je prvi izraz godine koji su izabrali glasači, prenosi Gardijan.

Za ''goblinski režim'' glasalo je gotovo 320.000 ljudi, odnosno 93 odsto učesnika glasanja.

Na drugom mestu našao se izraz ''Metaverse'', a na trećem hešteg #IStandWith, odnosno ''Ja stojim uz (...)''.

Kako navodi britanski list, u ovom slučaju termin "reč" je labavo definisana, pa se tako može odnositi i na frazu, hešteg a ne samo na konkretnu reč.

''S obzirom na godinu za nama, u 'goblinski režim' može da uđe svako ko se oseća malo preopterećeno'', rekao je predsednik izdavača Oksfordskog rečnika, Kasper Gretvol i dodao da su se on i njegove kolege ''potpuno iznenadili brojem učesnika''.

Kometarišući ovakav izbor glasača, Gretvol je ocenio da je ''pravo olakšanje priznati da nismo uvek idealni i onakvi kakvima se prikazujemo na društvenim mrežama''.

Američki lingvista Ben Zimer je rekao da ''goblinski režim'' govori o duhu vremena, i da ''svakako opisuje 2022. godinu".

"Uvođenje ovog izraza u svakodnevni govor dalo je ljudima mogućnost da odbace stare društvene norme i prihvate nove'', rekao je Zimer.

Prethodne godine, pobedu je odnela reč ''vax'' , odnosno skraćenica koja se odnosi na više izraza u vezi sa vakcinacijom', 2020. godine to je bila  ''covid'', 2019. pobedila je ''climate emergency'' (klimatska uzbuna), a 2013. ''selfi''.

Komentari (0)

Kultura