Aktuelno iz kulture

Filmom "Dragi Tomase" otvoren 11. "Getefest"u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2022

-

21:13

Filmom  "Dragi Tomase" otvoren 11. "Getefest"u Beogradu
Filmom "Dragi Tomase" otvoren 11. "Getefest"u Beogradu - Copyright Goethe-Institut Belgrad/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Filmom reditelja Andreasa Klajnerta "Dragi Tomase" večeras je u Kulturnom centru Beograda (KCB) otvoren 11. "Getefest" u okviru kog će, pod sloganom "Ljubav je nezaustavljiva", biti prikazano sedam nemačkih savremenih ostvarenja.

"Živimo u vremenu kada filmovi dobijaju na značaju jer otvaraju prostor za druge realnosti života, za kritička pitanja, daju glas ljudima koji se ne čuju u društvu", rekla je ambasadorka Nemačke Anke Konrad na otvaranju festivala.

Obraćajući se gledaocima u Dvorani KCB-a, Konrad je dodala da "Getefest čini da se taj glas čuje i da se unapređuje dijalog između naših društava".

Koordinatorka programa kulture Gete instituta Sunčica Šido je rekla da gledaoce očekuje filmsko putovanje u Nemačku, koje će im "otkriti nešto novo, odvesti u svetove novih ili na novi način obrađenih tema i podstaći u na razmišljanje". 

Klajnertov omaž nemačkom umetniku, reditelju i scenaristi Tomasu Brašu, koji je prikazan večeras nije klasičan biografski film već pokušava da kreira likove na osnovu Brašovih originalnih dela i da stvori poetsku atmosferu nalik njegovim tekstovima i filmovima. 

U okviru beogradskog programa "Getefesta" slede 9. decembra u KCB-u “Čaura" (19:00) rediteljke Leoni Knikerdorf, lezbejski film o odrastanju, i “Jok” (21:00) Ditera Brigemana koji kroz scene iz života jednog para prikazuje cajtgajst miljea urbanih, obrazovanih, liberalnih levičara.

"Getefest" donosi 10. decembra filmove "Svi pričaju o vremenu" Anike Pinske i "Rabije Kurnaz protiv Džordža Buša" Andreasa Drezena, kao i 11. decembra "AEIOU – Brza abeceda ljubavi" Nikolet Krebic i "Devojke iz ruševina - Priča Šarlote Šuman" Olivera Krahta.

Pored Beograda, Festival savremenog nemačkog filma "Getefest" se održava u Novom Sadu od 9. do 12. decembra u Kulturnom centru Novog Sada, a u Nišu od 10. do 13. decembra. 
Festival organizuju ga Gete institut i dvorane domaćini u tri grada, uz podršku ambasade Nemačke.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura