Aktuelno iz kulture

"Pirati" vole superheroje: Deset filmova koji su najčešće nelegalno deljeni u protekloj godini

Komentari

Autor: Variety

07/02/2023

-

19:38

"Pirati" vole superheroje: Deset filmova koji su najčešće nelegalno deljeni u protekloj godini
"Pirati" vole superheroje: Deset filmova koji su najčešće nelegalno deljeni u protekloj godini - Copyright Prinskrin/Youtube/Sony Pictures Entertainment/Warner Bros. Pictures/Marvel Entertainment

veličina teksta

Aa Aa

Neki od najpopularnijih bioskopskih hitova iz 2022. godine istovremeno su bili i najčešće piratizovani, pokazala su nova istraživanja.

Podaci koje je prikupila Variety platforma, pokazuju da su Marvelovi i DC filmovi činili sedamdeset procenata najpiratizovanijih sadržaja u protekloj godini, a da ubedljivo prvo mesto zauzima "Spajdermen: Put bez povratka".

Pratili su ga "Betmen", "Dr Strejndž u multiverzumu ludila", a zatim i "Tor: Ljubav i grom", "Crni Adam", "Uncharted", "Večni", "Top Gan: Maverik", "Svet iz doba jure: Nadmoć" i "Enkanto".

Deset najpiratizovanijih filmova

1. "Spajdermen: Put bez povratka"

2. "Betmen"
3. "Doktor Strejndž u multiverzumu ludila"
4. "Tor: Ljubav i grom"
5. "Crni Adam"
6. "Uncharted"
7. "Eternals"
8. "Top Gun: Maverick"
9. "Svet iz doba jure: Nadmoć"
10. "Encanto"

Podaci su pokazali i da je dostupnost filmova na striming servisima nakon inicijalnog objavljivanja u bioskopima veliki faktor koji utiče na učestalost piraterije. To je zato što je filmove najlakše piratizovati u visokom kvalitetu, ukoliko se u kratkom vremenskom roku nađe na strimingu.

Ipak, Variety piše da je presudna ipak popularnost filma ukazujući na činjenicu da je "Avatar: Put vode", koji nije dostupan ni na jednoj striming platformi, ipak bio treći najpiratizovaniji naslov u poslednjem tromesečju prošle godine. 

Istraživanje je takođe pokazalo da se šanse da će se neki film nelegalno deliti povećava, što je ostvarenje kraće prikazivano u bioskopima.

Komentari (0)

Kultura