Aktuelno iz kulture

Izložba slika "Neko fali" otvorena večeras u Likovnoj galeriji Kolarca: Odsustvo stvara novi prostor

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2023

-

22:44

Izložba slika "Neko fali" otvorena večeras u Likovnoj galeriji Kolarca: Odsustvo stvara novi prostor
Printskrin/Instagram/kolarac_kolarceva_zaduzbina - Copyright Printskrin/Instagram/kolarac_kolarceva_zaduzbina

veličina teksta

Aa Aa

Izložba slika "Neko fali" autora Nikole Milekića otvorena je večeras u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine i trajaće do 25. februara.

Uspomene i događaji koji su se desili, doživljavaju se u odsustvu na drugi način, mogu se sagledati iz novog ugla, piše autor u tekstu svoje izložbe.

U poetičnim i apstraktnim mislima svojih beleški, umetnik Milekić analizira da odsustvo stvara tišinu, koja predstavlja prostor u okviru kog čovek može da reorganizuje svoje misli i utiske. Po njemu, čovek u direktnoj komunikaciji može da se upozna na jedan način, kroz neposrednu razmenu, a odsustvo stvara otklon i novi prostor.

"Odsutan ne mora da bude samo čovek, pojedinac, član grupe. U okviru jednog odnosa i društvene dinamike, segment u komunikaciji može da bude odsutan. Čovek je, da bi sačuvao uspomenu ili misao na one koji više nisu tu, razvio razliičite oblike kultova sećanja. Oni su sredstvo uz pomoć kojeg čovek spoznaje sopstvenu bit i čuva od zaborava i nestanka delove sebe. Osama čini čoveka da drugačije razmišlja i o sebi i o onome koji fali", zaključio je Nikola Milekić.

Izložba će biti otvorena do 25. februara radnim danima od 10 do 20h, subotom od 10 do 16 časova.

Slikar Nikola Milekić (32) rodom iz Beograda, osnovne i master studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti 2017, gde je trenutno na doktorskim studijama kod profesora Gorana Jovića, a član je ULUS-a od 2019. godine.

Umetnik je realizovao dve samostalne izložbe slika - "Tebe gledam“ u Galeriji ULUS (2020) i „Rasplamsavanje“ u prostoru Kvaka 22 (2019), a učestvovao je i na više grupnih izložbi.

Komentari (0)

Kultura