Aktuelno iz kulture

"Ovde je umro Pikaso": Predstavljena skulptura beživotnog tela slavnog slikara kao kritika "selfi kulture"

Komentari

Autor: ArtNews

27/02/2023

-

23:17

"Ovde je umro Pikaso": Predstavljena skulptura beživotnog tela slavnog slikara kao kritika "selfi kulture"
"Ovde je umro Pikaso": Predstavljena skulptura beživotnog tela slavnog slikara kao kritika "selfi kulture" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španski umetnik Eugenio Merino predstavio je skulpturu koja predstavlja telo Pabla Pikasa na Sajmu savremene umetnosti u Madridu. 

Pikasovo beživotno telo predstavljeno je u realističnoj statui nazvanoj "Ovde je umro Pikaso" iz 2017. godine. Umetnik u Merinovoj interpretaciji nosi odeću po kojoj je mnogima poznat: prugastu majicu, bele lanene pantalone i espadrile.

Iako je Pikaso bio visok 163 centimetra, skulptura ima oko dva metra i privukla je veliku pažnju posetilaca Sajma.

La Vanguardia je opisala rad kao "atrakciju za zavisnike od selfija" i "siguran način da dobijete lajkove na Instagramu", ali je zapravo uvrštena u sajamsku izložbu kao kritika masovnog turizma.

"Skulptura je turistička atrakcija koju smo napravili na osnovu knjige Dina Mekanela 'Turista' iz 1976. U knjizi autor objašnjava karakteristike atrakcije, a za nas, to je upravo ono u šta su se pretvorili svet umetnosti i sajmovi", napisao je Merino u saopštenju za ArtNews.

"Institucije i kompanije peru svoj imidž u kulturi. Zato je važno da se ovaj rad predstavi otvoreno kao predmet koji prodaje, ali i koji predstavlja simboličku vrednost. To je mesto gde 'konzument turističke umetnosti' može da napravi selfi, suvenir koji nas podseća da su bili ovde gde je umro Pikaso. Očigledno je to lažno kao i bilo koja turistička atrakcija", dodao je umetnik.

Merino je napravio tri verzije skulpture, a prodaju se po ceni od 45 hiljada evra.

Komentari (0)

Kultura