Aktuelno iz kulture

Venecuelanski trubač Paćo Flores: Beogradska filharmonija je među najboljim orkestrima u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2023

-

12:41

Venecuelanski trubač Paćo Flores: Beogradska filharmonija je među najboljim orkestrima u Evropi
Paćo Flores - Copyright Juan Martinez

veličina teksta

Aa Aa

Venecuelanski trubač Paćo Flores je rekao, pred večerašnji (20:00) koncert sa Beogradskom filharmonijom u Kolarcu, da će svirati sa jednim od najboljih orkestara u Evropi i da priprema iznenađenje za posetioce.

Flores je rekao Tanjugu da je u pitanju "veoma lepo iznenađenje", kakvo inače nema priliku da iskusi klasičarska publika, a pred prvi nastup sa Beogradskom filharmonijom, posle par proba, kaže da je to "predivan orkestar".

"Beograd ima po meni jedan od najboljih orkestara u Evropi. Orkestar je zapanjujuć, veoma prilagodljiv", istakao je Flores.

Beogradska filharmonija u svojoj koncertnoj sezoni “Na dobrom putu” stigla je do Havane.

U rasprodatoj Kolarčevoj zadužbini pod dirigentskom palicom Feliksa Mildenbergera večeras će izvoditi “Kubansku uvertiru” Džordža Geršvina, “Latinske igre” koje je Efraim Ošera specijalno napisao z Floresa, i “Žar pticu” Igora Stravinskog. 

Flores je istakao da su "Latinski plesovi" "veoma težak komad, posebno za orkestre". 

"Sviraćemo sa latino elementima, u ritmu, sa perkusijama i duvačima. Ima mnogo ritmova iz Argentine, Urugvaja, Kube, Portorika, kao i iz Rusije. Biće veoma lepo za publiku da sluša 'Latinske plesove'", rekao je Flores.

Upitan da li je nakon nekoliko boravaka i nastupa u Srbiji upoznat sa našom bogatom tradicijom sviranja trube, Flores je rekao da je primetio da je instrument "prisutan posvuda, trubači ga sviraju sa puno talenta".

"Znam ljude koji sviraju virtuozne komade. Možda ne poznaju note, ali osećaju muziku fantastično. Jednog dan bih voleo da učim srpsku muziku, jer ovde imate fantastičnu kulturu", rekao je Flores.

Komentari (0)

Kultura