Aktuelno iz kulture

Sahranjen književnik Dragoslav Mihailović: "O njegovom delu govoriće se naraštajima gde god ima srpskog jezika"

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2023

-

16:03

Sahranjen književnik Dragoslav Mihailović: "O njegovom delu govoriće se naraštajima gde god ima srpskog jezika"
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Književnik Dragoslav Mihailović (1930-2023) sahranjen je danas u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, u prisustvu članova porodice, brojnih prijatelja, poznanika, saradnika i poštovalaca. 

Opelo je u Hramu Svetog Nikole služio sa sveštenstvom vikarni episkop novobrdski Ilarion, koji se u svojoj kratkoj besedi prisetio da je Mihailović "u svoju porodicu primio sve one koji su čitali veliku književnost koju je pisao" .

"On je uspeo da stvori predivan svet, a samo mu je zlo nuđeno u ovom svetu", primetio je Ilarion. 

Prema njegovim rečima, Mihailović je bio veliki čovek i prijatelj, u njemu je "žuborila tajna vaskrsenja", krasili su ga veliki dar i pregalaštvo, i "dečak u njemu je bio do upokojenja". 

"Rekao mi je: 'Ne bih mogao da napišem' Petriji venac' da nisam pravoslavan'", rekao je između ostalog Ilarion. 

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

U svom poslednjem oproštaju, akademik i dramaturg Dušan Kovačević je podsetio, između ostalog, da se pisac knjiga "Frede, laku noć", "Kad su cvetale tikve" i "Petrijin venac" od svojih početaka "borio za očuvanje, negovanje i afirmaciju srpskog jezika".

Kovačević je rekao da se danas oprašta "od prijatelja, posle pola veka poznanstva, druženja, razgovora". 

"Odlazi veliki pisac i ostavlja svoju porodicu i mnogobrojne likove iz svojih knjiga, koji će živeti večno dok hodaju i pričaju po zemlji Srbiji, koju je Dragoslav toliko voleo", rekao je Kovačević.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Opraštajući se od svog prijatelja velikog pisca, nekadašnji profesor BU Vladeta Janković je rekao da je Mihailović "imao divan i strašan, ispunjen i dug život", koji je "iskoristio valjano i bez ostatka".

"O tvom umetničkom učinku govoriće se naraštajima, učiće se po školama, gde god ima i dokle god bude srpskog jezika. Po tebi će se zvati ulice i trgovi. Sve što si napisao stoji, i stajaće kao tvrdi grad", poručio je Janković.

Prema njegovim rečima, Mihailović je bio "pošten, vredan, velikodušan i nezlobiv, neustrašiv i uspravan pred nepravdom".

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

"Nisi se dao pasjim sinovima Dragoslave. Ni onda kad su te kidali na zlu mestu, ni dok su decenijama kasnije njuškali za tobom kad si bio slavan i nedodirljiv. Bojali su te se oni, a imali su i zašto", ocenio je Janković.

Prema njegovim rečima, Mihailović je strpljivo, neumorno i neustrašivo sakupio građu i objavio petoknjižje o Golom otoku, "koje već jeste, a tek će biti, glogov kolac udbaškim zlotvorima".

Sahrani su prisustvovali, između ostalih, glumci Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić, Dragan Bjelogrlić, Gordan Kičić, Dragan Petrović Pele, Nenad Ilić, pisac Vladimir Kecmanović i drugi.

Romanopisac, pripovedač, scenarista, dramaturg, i redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti Dragoslav Mihailović preminuo je 12. marta u 93. godini u Beogradu. 

Komentari (0)

Kultura