Aktuelno iz kulture

Francuska trupa "Galaktik ansambl" na Beogradskom festivalu igre: Akrobacije, atrakcija i senzacije koje oduzimaju dah

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2023

-

23:48

Francuska trupa "Galaktik ansambl" na Beogradskom festivalu igre: Akrobacije, atrakcija i senzacije koje oduzimaju dah
Francuska trupa "Galaktik ansambl" na Beogradskom festivalu igre: Akrobacije, atrakcija i senzacije koje oduzimaju dah - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Francuska trupa “Galaktik ansambl" iz Pariza gostovala je sa svojom cirkuskom predstavom “Optraken" večeras u okviru 20. Beogradskog festivala igre, na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu.

Maštovita i atraktivna predstava će biti izvedena i sutra veče na istom mestu, a interesovanje publike ove premijerne noći je bilo ogromno, te su skoro sva mesta bila popunjena.

Kreaciju, koreografiju i izvođenje “Optrakena" potpisuje sledeća petorka: Matju Bliton, Mosi Espinoza, Jonas Žujan, Karim Mesaudi i Siril Perno. Jedino spomenuti Matju Bliton nije bio prisutan od navedene grupe iz porodičnog razloga kako su kolege objasnile u susretu sa medijima dan ranije.

Francuska cirkuska kompanija "Galaktik ansambl" priredila je večeras zanimljivo i sadržajno veče puno akrobacija, atrakcija i senzacija koje često oduzimaju dah.

Petorica izvođača su na početku komada vešto publici predstavili jednu veštinu sa pokretnim paravanima, što će se kasnije redovno ponavljati kao lajt motiv scenskog uprizorenja. Naime, tri paravana se naizgled sami kreću na točkićima po sceni, a iza svakog od njih na videlo izlazi po jedan od igrača.

Ali, veoma dinamično paravani se ukrštaju i preklapaju međusobno, tako da viđeni umetnici iznenada misteriozno nestaju sa scene iza tih pokretnih paravana, da bi se pojavila nova dva izvođača, i tako se umešno smenjuju ukrug.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

 

Kako su objasnili autori na konferenciji za medije, sam naziv trupe i ime predstave je osmišljeno sa idejom da bude što više udaljeno od stvarnosti. Tako "Optraken" kao neka apstraktna reč ili pojam daleko je od realnosti, a "Galaktik ansambl" naravno asocira na udaljeni kosmos, svemir, univerzum galaksije.

Premijera "Optrakena" u produkciji “Galaktik ansambla” je izvedena u “Cirque Theatre d’Elbeuf" 2017. godine.

Pet akrobata se suprotstavlja neprijateljskom okruženju, koje ih stalno progoni - nestabilno tlo nestaje pod nogama, zidovi se klate, plafoni se ruše, opasnosti vrebaju sa svih strana, a sve su to neke nevidljive i neuhvatljive sile, fantomski napadi kao najava moguće apokalipse.

Da ne bi predstava bila monotona na osnovi iluzije i vizuelnih varki spomenutih paravana i igri oko njih po sistemu "čas me vidiš, čas me ne vidiš", autori su razvili koncept projekta u vidu nepreglednog broja izbegavanja zamki.

Čim se pojavio komad pre više od pet godina, publika je možda očekivala standardni cirkus, ali su mediji brzo objasnili javnosti - "zaboravite na elegantnu gimnastiku i sjajne hulahopke, ovo čudesno, inventivno i originalno delo akrobatskog pozorišta je bitka u kojoj je svaki pokret važan za opstanak, i „Optraken” je spektakularna, impresivna, nepredvidiva i ogromna zabava".

Tokom punih sat vremena, izvođači se suočavaju sa širom paletom neizvesnosti, mogućih težih povreda koje moraju svake sekunde da izbegavaju.

Publika bez daha i u strepnji i zabrinutosti za aktere prati opasnosti koje vrebaju junake sve vreme, te im tako iz vazduha pada veliki sto, nekoliko saksija, raznih predmeta, malih vreća sa nepoznatim sadržajem, i oni ih uglavnom izbegnu, a snažni zvučni efekti predstavljaju udarac svih predmeta o tle kao da su svi strahovito teški.

Koriste se i petarde, varnice, sve što simbolizuje neki mogući napad, i uz njih oni teatralno i komično igraju kao da su u diskoteci, te je okvir predstave - parodija, insistira se na humoru, iako sama tema nije toliko svetla i opuštajuća.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

 

Da bi ublažili ozbiljnost koncepta, akteri ovog savremenog cirkusa pribegli su predahom koji podrazumeva komediju.

Veoma napeta scena sa igračem koji visi na plafonu, a ostali iz trupe ga čekaju da skoči na sto pod njihovim rukama, i sve se srećno završava, sigurno ostaje svima u sećanju.

Kvintet autora - Matju Bliton, Mosi Espinoza, Jonas Žujan, Karim Mesaudi i Siril Perno je zajedno osnovao "Galaktik ansambl", a upoznali su se 2006. u Nacionalnoj školi cirkuskih umetnosti u gradiću Roni su Boa, i od 2014. godine nastupaju.

U proseku jednu predstavu spremaju oko tri godine, a poznat im je i noviji komad „Zugzwang” (2021). Gostovali su po Evropi, u Švajcarskoj, Belgiji, Grčkoj, kao i u Engleskoj.

Sa scenskim spektaklom "Optraken" postižu i dalje veliki uspeh po svetu, i prema njigovoj ideji, suština je u surovoj stvarnosti danas, u odnosu tela i predmeta, kako nastaje otpor tela kad nailazi na razne opasne predmete.

Tako ansambl razvija situacione akrobacije, precizan odnos između okrutnog okruženja i čovekove sposobnosti da mu se prilagodi, i njihov pristup ima cilj da uvede auditorijum u veoma rizične situacije, u čemu su zaista impresivno i trijumfalno uspeli.

Posebno je sam kraj veoma zastrašujući i upečatljiv, jer se ođednom u nekim delovima gledališta takođe pojavljuju napadi u vidu vrećica odozgore sa jakim zvucima detonacije i podrhtavanja tla, da se pokaže da niko nigde nije bezbedan, ni oni na sceni, ali ni ljudi u publici, veoma zanimljivo i osvešćeno.

Uostalom, svetske kritike o tome najbolje svedoče - "Kako ovih pet momaka prekrivenih ostacima zidova uspevaju da zadrže svoju eleganciju i lakoću usred neviđene zbrke i nevolje? U tome je tajna njihovog šarma!", piše list "Telerama". Francuski magazin "Liberation" ističe - "Jedinstveni univerzum, naizmenično neobičan, duhovit i zastrašujući, koji se završava pretvaranjem scene u ruševine". 

Komentari (0)

Kultura