Aktuelno iz kulture

Viša sila u borbi protiv suše: Kako se u različitim kulturama izvode rituali prizivanja kiše

Komentari

Autor: Euronews

15/04/2023

-

15:41

Viša sila u borbi protiv suše: Kako se u različitim kulturama izvode rituali prizivanja kiše
Viša sila u borbi protiv suše: Kako se u različitim kulturama izvode rituali prizivanja kiše - Copyright AP/Juan Karita

veličina teksta

Aa Aa

Dok je nad Srbijom vejao neočekivani aprilski sneg, a uporna kiša kvarila planove za vikend i praznike na našim prostorima, jedno selo u Španiji suočavalo se sa posledicama višegodišnje suše. 

Tri godine visokih temperatura i slabih padavina u toj zemlji počele su da prete čak i izdržljivim maslinjacima, pa su stanovnici Lespunjole severno od Barselone, rešili da zatraže pomoć "odozgo".

AP/Emilio Morenatti

 

Oni su se okupili u lokalnoj crkvi na posebnoj službi posvećenoj Gospi od Bujica, lokalnoj svetiteljki kojoj se vekovima mole, kada njihovim usevima zatreba kiša. Živopisno oslikana statua Gospe nošena je ulicama u litiji, a nadbiskup Frančesko Konesa za AP agenciju je rekao da nije reč o magijskom ritualu, nego "činu poverenja".

Poslednji put je takva litija prošla ulicama Lespunjole 2008. godine, a meštani tvrde da su njihove molitve vrlo brzo uslišene. 

AP/Emilio Morenatti

Litija za prizivanje kiše u Lespunjoli

Oni nisu jedini koji se okreću višoj sili kada zemlji zatreba kiša - takvi rituali praktikuju se u mnogim kulturama, koje su tradicionalno zavisile od padavina, pa se tako i u "Meditacijama" Marka Aurelija iz 1. veka, može pronaći molitva Zevsu za kišu koja glasi: "Kiše, kiše, o dragi Zevse, dole na oranice Atinjana i na njive". 

Euronews predstavlja nekoliko najpoznatijih tradicija koje podrazumevaju prizivanje padavina:

Balkanske dodole

Paganski običaj prizivanja kiše izvodio se širom Balkana - u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji, Grčkoj, ali i u Mađarskoj i Rumuniji. Iako rituali imaju različito ime na različitim jezicima (Kalojan, Dodola, Perperuna...), vrlo su slični i podrazumevaju specijalne plesove i pesme, koje izvode mladići i devojke. 

Wikimedia.org/dreamworlds.ru/Урош Предић

Uroš Predić, "Polivanje Dodole"

Većina je posvećena slovenskom bogu Perunu, koji je prema verovanjima upravljao vremenskim prilikama. 

Rituali prizivanja kiše izvođeni su čak i u dvadesetom veku, a inspirisali su britanskog pesnika Ričarda Berengartena, koji je godinama živeo u bivšoj Jugoslaviji, da napiše svoju poemu "U vreme suše".

I mada se sada retko gde izvode, sem na folklornim manifestacijama, u Sklitro selu u Grčkoj stanovnici slovenskog porekla još izvode Dodole. 

Ritual predvodi mlada devojka, po mogućstvu siroče, koju ostali učesnici oblače u grane drveća i nose do reke. Dok je spuštaju u vodu, pevaju: 

"Oj dodo, dodole,

Neka vrne, neka grme 
Neka pagaat kapki rosa 
Za da može da se rodi vinožitoto. (Kako bi mogla da se rodi duga)"

Kišni ples Indijanaca

Indijanska plemena na prostoru Severne Amerike i danas izvode kišne plesove u specijalnim kostimima ukrašenim tirkizom i peruškama. Muškarci i žene stoje u odvojenim redovima i kreću se u cik-cak formaciji, kako bi prizvali kišu.

AP Photo

 

U knjizi "The Rhythm of the Redman" Džulija M. Batri opisuje plesove naroda Zuni i drugih Pueblo Indijanaca koji su duže od hiljadu godina živeli na prostoru današnje Arizone, Kolorada i Jute. Njihovi potomci još žive u rezervatima u Novom Meksiku.

Kišne kraljice Južne Afrike

Balobedu narod iz provincije Limpopo u Južnoj Africi poznat je po tradiciji kišne kraljice - "Mođađi" - koja svakog novembra predvodi ceremoniju prizivanja kiše. 

profimedia

Aktuelna kišna kraljica Masalanabo Mođađi

Za kišne kraljice se veruje da imaju posebne moći da kontrolišu padavine, a koje mogu da se prenose s majki na ćerke.

Kišne kraljice imaju istaknut status u društvu, a čak ih posećuju i čelnici država. Poznato je, na primer, da je Nelson Mandela održavao bliske veze sa Mokope Mođađi, kišnom kraljicom iz njegovog vremena.

Molitve za kišu 

U hrišćanstvu, judaizmu i islamu praktikuju se specijalne molitve za kišu. 

AP/Mahesh Kumar A.

 

U judaizmu, na primer, se u okviru osmodnevnog praznika Sukot, održava i posebna molitva za kišu. Ona se sastoji iz šest delova od kojih je svaki posvećen događajima iz života Avrama, Iskaa, Jakova, Mojsija, Arona i Dvanaest plemena, a koji uključuju vodu.

U islamu se posebna molitva za kišu zove "Salat Al-Istisqa" i predvodi je Imam u i ispred džamije.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu