Aktuelno iz kulture

Šerbedžija poručio mladima: Ne okrećite se iza sebe i ne gledajte na naše probleme i živote

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2021

-

09:38

Šerbedžija poručio mladima:  Ne okrećite se iza sebe i ne gledajte na naše probleme i živote
Šerbedžija poručio mladima: Ne okrećite se iza sebe i ne gledajte na naše probleme i živote - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Glumac, muzičar, književnik, pesnik Rade Šerbedžija i prateći bend Zapadni kolodvor, održali su sinoć koncert u prepunoj Botaničkoj bašti "Jevremovac" u Beogradu, što je bio prvi susret Šerbedžijin susret sa publikom u Srbiji od izbijanja pandemije.

Tanjug

Samo 24 sata pre nastupa u bašti, ovaj sastav ulepšao je manifestaciju Banja Luka fest gde su nastupali portugalska fado diva Mariza, Amira Medunjanin, Stefan Milenković i Zvonko Bogdan.

Takođe, samo sat vremena pre koncerta u Beogradu, Šerbedžija je stigao da svečano otvori novu knjižaru "Kosmos" istoimene izdavačke kuće u Knez Mihailovoj ulici.

Šerbedžija je rekao da naziv knjižare "Kosmos" zbog svog kosmopolitskog duha lepo stoji Beogradu i njegovoj najpoznatijoj ulici.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

"Nisam ovako nešto očekivao, da vas bude ovoliko: em je korona, em je utakmica Evropskog prvenstva. Hvala vam", sa osmehom se obratio publici Botaničke bašte srećan i pomalo zbunjen Šerbedžija, koji je promovisao svoj poslednji studijski album "Ne okreći se, sine".

Svaki nastup Šerbedžije nikako se ne može definisati samo kao koncert, uvek je i mnogo više: veče poezije, master klas glume, nadahnuto recitovanje, odlomci monodrame, sve to je karakteristično za nastupe svestranog umetnika, koji je sinoćnje druženje otpočeo pesmom "Zaboravi".

Muzičar se potom nadovezao na kompoziciju "Imam pjesmu za tebe", kao i poznato delo "Panonske trešnje" velikog Arsena Dedića.

Uz tu numeru ispričao je i anegdotu kako mu je Arsen napisao tu pesmu i poslao ga na jedno važno takmičenje - Festival tamburaških orkestara u Osijeku.

Kada se vratio sa puta, došao je da obraduje velikog šansonjera osvojenim drugim mestom, na šta je Arsen Dedić, mrzovoljan od ranog jutra, zajedljivo rekao: "Drugo? Samo?"

Šerbedžija nije propustio da iskaže ogromnu ljubav koju decenijama gaji prema supruzi Lenki Udovički, te je otpevao pesmu koju je posvetio njoj - "Filipa Kljajića 32", ne bi li kasnije tokom noći interpretirao i numeru "Povratak ratnika", koju je napisao zajedno sa njom.

"Moja Lenka trenutno režira Joneska, dramu 'Nosorog', premijera je 31. jula na Brionima", otkrio je planove svoje supruge, koja postavlja novo delo u njihovom zajedničkom pozorištu "Ulysses", osnovanom pre više od dve decenije.

Uspomena na preminulog pevača Kemala Montena nakratko je oživela u vidu duetskog hita Šerbedžije i njega - "Ni u tvome srcu" što je publika pozdravila dugotrajnim aplauzom.

Arsen Dedić je bio prisutan u raznim numerama, jer je glumac i pevač počastvovan što je odrastao na njegovim pesmama i stihovima.

Naslovna kompozicija sa aktuelnog albuma "Ne okreći se, sine" nastala je zapravo davne 1989. godine, ali je bila izgubljena u tadašnjem Jugotonu, te je sada dobila novi život.

"Pesma je poruka mom sinu Danilu i njegovoj generaciji, da se ne okreću iza sebe i da ne gledaju na naše probleme i živote, već da gledaju ispred sebe u budućnost, u novi život", istakao je Šerbedžija.

Poslednji koncert u Beogradu veliki Šerbedžija održao je u decembru 2018. u rasprodatoj Kombank Dvorani, a prema tradiciji svake godine je gostovao u prestonici Srbije, pretežno u Sava centru.

Rade nije zaobišao ni Branimira Džonija Štulića, lidera kultne rok grupe Azra, sa obradom antologijske numere "Men' se, dušo, od tebe ne rastaje", a podsetio se i velikog Miše Kovača i stihova Đorđa Novkovića sa neprolaznom baladom "Ostala si uvijek ista".

Novi album je iznedrio saradnje sa velikim imenima poput Darka Rundeka ("Na nešto me sjeća taj grad"), Gabi Novak i Matije Dedića ("Otkako te ne volim"), i veoma pamtljivu kompoziciju "Eto pjesma", koja je izazvala oduševljenje publike tokom nastupa.

Naravno, koncert nije mogao da se završi bez "Ne daj se, Ines", legendarne pesme kojom Rade uglavnom završava sve koncerte.

Ipak, ovaj put je "Ines" odrecitovana pre bisa, tako da je promena u konceptu koncerta bila novina u ovom druženju sa velikim glumcem i pevačem.

Tako je sastanak sa maestrom glume i recitovanja, završen posle dva sata i ostaje nada da će beogradska publika češće gledati i slušati fantastičnog Šerbedžiju.

Komentari (0)

Kultura