Aktuelno iz kulture

"Mali princ" slavi 80. rođendan: Pet manje poznatih činjenica o čuvenoj knjizi i njenom piscu Antoanu de Sent Egziperiju

Komentari

Autor: Euronews

19/04/2023

-

22:40

"Mali princ" slavi 80. rođendan: Pet manje poznatih činjenica o čuvenoj knjizi i njenom piscu Antoanu de Sent Egziperiju
"Mali princ" slavi 80. rođendan: Pet manje poznatih činjenica o čuvenoj knjizi i njenom piscu Antoanu de Sent Egziperiju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ovog meseca obeležava se osamdeset godina od objavljivanja najpoznatijeg dela Antoana de Sent Egziperija i jedne od najčitanijih knjiga svih vremena. Ovo delo prodato je u više od 140 miliona primeraka i dobilo bezbroj adaptacija, a procenjuje se da je prevedeno na 500 različitih jezika i dijalekata, što je čini drugom najprevođenijom knjigom ikad objavljenom, posle Biblije.

Čuvena novela prvi put je objavljena na francuskom i engleskom i to u Sjedinjenim Američkim Državama u aprilu 1943. godine, dok je u Francuskoj prvo izdanje doživela nakon oslobođenja. Radovi Sent Egziperija bili su zabranjeni pod Višijevskim režimom. 

Uprkos dugovečnosti, "Mali princ" je i dalje mnogima omiljena knjiga, a povodom njenog važnog jubileja, Euronews predstavlja nekoliko zanimljivih činjenica o njenom piscu:

1. Antoan de Sent Egziperi bio je pilot

Narator u knjizi "Mali princ" na samom početku preživljava pad aviona u Sahari. Iz toga možemo da zaključimo da je Antoan de Sent Egziperi barem delimično zasnovao ovog lika na sopstvenim iskustvima, budući da je bio uspešan pilot komercijalnih aviona, koji je leteo po Evropi, Africi i Južnoj Americi. 

Pre nego što se pridružio francuskim snagama na početku rata pokušao je da obori rekord u najbržem prelaženju puta između Pariza i Sajgona (današnji Ho Ši Min), ali mu je avion pao u Libijskoj pustinji. Nekim čudom i Sent Egziperi i njegov mehaničar-navigator Andre Prevo uspeli su da prežive četiri dana, uprkos vrelini, kada ih je dehidrirale i pod halucinacijama pronašao Beduin koji je na kamili slučajno tuda prolazio.

Njegov drugi pad aviona bio je i njegov poslednji. U ratu je leteo u izviđačkim misijama, a 21. jula 1944. kada je poleteo u jednu od njih iz vazdušne baze na Korzici, više se nikada nije vratio. Telo nije pronađeno i sve do 1998. nije bilo nikakvih tragova njegovog aviona sve do 1998. kada je jedan ribar blizu obala Marseja izvukao njegovu srebrnu narukvicu s imenom. Ostaci njegove letelice pronađeni su u blizini, a zvanična potvrda o tragičnom kraju velikog pisca došla je tek 2004. godine.

2. Supruga kao inspiracija za ružu

Mnogi književni kritičari smatraju da je Sent Egziperijeva žena Konsuelo bila inspiracija za lik ruže u "Malom princu". 

profimedia

Antoan de Sent Egziperi sa suprugom Konsuelo

U toj knjizi ruža je predstavljena kao prelepa i sujetna, ponosna i privilegovana, ali se Princ u nju zaljubljuje, štiti je, zaliva i skriva od nepogoda. Počinje da shvata da ga ona iskorištava i odbija ga njena arogancija i zato odlučuje da napusti planetu i istraži svemir.

Iako Princ sreće druge ruže na svojim putovanjima, lik lisice ga podseća da je ruža posebna za njega i govori mu: "Zauvek postaješ odgovoran za ono što si pripitomio". 

Sent Egziperi i Konsuelo imali su turbulentnu vezu i živeli su razdvojeni najveći deo njihovog bračnog života, ali je piscu njegova supruga uvek bila muza. Rođena je u El Salvadoru i baš kao što na Prinčevom asteroidu iz knjige postoje tri mala vulkana, iz Konsuelinog rodnog grada Armenji na zapadu države. 

Inače, autobiografija Sent Egziperija pod nazivom "Priča o ruži" objavljena je posthumno 2000. godine.

3. Sent Egziperi je i napisao i ilustrovao "Malog princa"

Sent Egziperi je sam uradio sve ilustracije u "Malom princu". Više od godinu dana proveo je na studijama arhitekture, ali sebe nikad nije smatrao umetnikom, iako je bio poznat po tome što je uvek crtao ljudske likove na komadićima papira.

profimedia

 

Navodno je likove crtao na marginama rukopisa pre objavljivanja, a poznato je i da je improvizovao kada je reč o nekima od njih pa je njegov pas bokser poslužio kao "model" za tigra, a prijateljeva pudla za ilustrovanu ovcu.

4. Jedan od glavnih likova nikad nije prikazan u knjizi

Pilot, narator knjige i jedan od njenih glavnih likova, nikad nije predstavljen na ilustracijama koje su objavljene u konačnoj verziji knjige. Ipak, Sent Egziperi ga jeste nacrtao i to dok spava pored svog aviona, ali je odlučio da tu ilustraciju ipak ne objavi.

Svi neobjavljeni crteži predstavljeni su na izložbi 2014. u Njujorku u organizaciji Morgan biblioteke i Muzeja grada.

5. Dizni i Orson Vels se posvađali zbog "Malog princa"

Orson Vels navodno je jednog jutra, neposredno nakon što je za nekoliko sati pročitao "Malog princa", odmah kupio prava da na osnovu te knjige snimi film.

Već ugledan reditelj koji je u svojoj biografiji imao "Građanina Kejna", planirao je da to bude igrani film sa nešto animacije, a to je značilo da mu je za to bila potrebna pomoć Volta Diznija. 

Iako je imao scenario, njih dvojica su se navodno toliko sukobila već na prvom sastanku, da je bilo jasno da je njihovoj saradnji došao kraj. Dizni je navodno izjurio sa sastanka, rekavši: "U ovom projektu ima mesta samo za jednog genija". 

Ipak, "Mali princ" doživeo je niz drugih adaptacija, kako filmskih i televizijskih, tako i pozorišnih, a dobio je čak i svoju anime seriju.

Komentari (0)

Kultura