Aktuelno iz kulture

Incident na izložbi u Seulu, student pojeo bananu sa umetničke instalacije

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2023

-

16:09

Incident na izložbi u Seulu, student pojeo bananu sa umetničke instalacije
Incident na izložbi u Seulu, student pojeo bananu sa umetničke instalacije - Copyright EPA-EFE/RHONA WISE

veličina teksta

Aa Aa

U Muzeju umetnosti Lium u Seulu dogodio se incident kada je jedan "ogladneli" student umetnosti skinuo bananu sa umetničke instalacije Komičar italijanskog vizuelnog umetnika Mauricija Katelana i pojeo je.

Neko bi možda rekao da se incident dogodio jer je Katelanovo umetničko delo dovoljno dobro za jelo, a neko drugi bi sve što se dogodilo okarakterisao kao "slučaj zabranjenog voća", navodi se u izveštaju Skaj njuza.

Katelanovo umetničko delo iz 2019. godine, konceptualna instalacija nazvana Komičar, zapravo je sveža banana pričvršćena na zid lepljivom trakom, a kao delo konceptualne umetnosti sastoji se od sertifikata o autentičnosti sa detaljnim dijagramima i uputstvima za pravilno prikazivanje u javnosti.

Instagram.com/리움 미술관

 

Student umetnosti No Huin-su, sa Nacionalnog univerziteta u Seulu, otkinuo je bananu sa zida i pojeo je pred šokiranim posmatračima, a zatim je koru od banane ponovo zalepio na zid.

Ceo događaj koji je trajao više od jednog minuta snimao je prijatelj studenta No Huin-sua, a uprava muzeja je kasnije postavila novu, svežu bananu na Katelanovu instalaciju.

"Student je rekao obezbeđenju muzeja da je bananu pojeo jer je bio gladan. Sve se dogodilo iznenada, tako da nije preduzeta nekakva posebna akcija. Umetnik (Katelan) je obavešten o incidentu, ali nije imao nikakvu reakciju", rekao je portparol Muzeja umetnosti Lium u Seulu za CNN.

Komentari (0)

Kultura