Aktuelno iz kulture

Kusturičin film "Podzemlje" ponovo u Kanu: Ostvarenje nagrađeno "Zlatnom palmom" sada u celini "Cinema de la Plage"

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2023

-

14:00

Kusturičin film "Podzemlje" ponovo u Kanu: Ostvarenje nagrađeno "Zlatnom palmom" sada u celini "Cinema de la Plage"
Kusturičin film "Podzemlje" ponovo u Kanu: Ostvarenje nagrađeno "Zlatnom palmom" sada u celini "Cinema de la Plage" - Copyright Printscreen YouTube/brdofilmova

veličina teksta

Aa Aa

Restaurisana verzija filma "Podzemlje" (1995), sa kojim je reditelj Emir Kusturica osvojio "Zlatnu palmu", biće prikazana u okviru programske celine "Cinema de la Plage" Kanskog festivala, koji će biti održan od 16. do 27. maja, najavio je Filmski centar Srbije (FCS).

"U pitanju je 4K restauracija koju je uradio TF1 Studio, uz podršku francuskog fonda CNC, a na osnovu izvornog negativa i izvornog zvuka. Planirano je da film tokom ove godine ponovo bude deo repertoara francuskih bioskopa. U Kanu će ga predstaviti francuski distributer Malavida films", naveo je FCS.

Kanski pobednik "Podzemlje“ nastao je po scenariju Dušana Kovačevića, a igrali su Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Mirjana Joković, Slavko Štimac, Ernst Štocner, Srđan Todorović, Mirjana Karanović, Milena Pavlović, Danilo Bata Stojković, Bora Todorović, Davor Dujmović i drugi.

"Podzemlje" prati priču o dvojici prijatelja koji se pripremaju za neposrednu nemačku invaziju na Srbiju, dok prikupljaju zalihe hrane i oružja i kreću u podzemlje.

Rat se završava, a Bleki (Miki Manojlović), jedini kome je dozvoljeno da izađe iz podzemnog bunkera, bira da ne obavesti svoje prijatelje o kraju rata

Film, poznat i pod nazivom "Bila jednom jedna zemlja", snimljen je u vreme kad su se na Balkanu događali užasi, devedesetih godina. Jedan od njegovih promotivnih slogana je glasio "Rat nije rat dok brat ne ubije brata".

Ostvarenje Emira Kusturice je dobilo nekoliko priznanja a bilo je i srpski kandidat za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja. Britanski filmski institut ga je proglasio za najbolji balkanski film ikada snimljen.

Jugoslovenska kinoteka, na osnovu svojih ovlašćenja, 2016. godine proglasila je sto srpskih igranih filmova (1911-1999) za kulturno dobro od velikog značaja, a na toj listi se nalazi i "Podzemlje". Snimljeno je u srpsko-francusko-nemačko-mađarskoj koprodukciji.

Kusturica je zahvaljujući "Podzemlju" postao jedan od samo šest reditelja na svetu kojima je pošlo za rukom da dva puta osvoje Zlatnu palmu - prvi put ju je dobio za film "Otac na službenom putu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura