Aktuelno iz kulture

Završeno i drugo polufinale Evrosonga: Poznati svi finalisti najvećeg muzičkog takmičenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

11/05/2023

-

23:12

Završeno i drugo polufinale Evrosonga: Poznati svi finalisti najvećeg muzičkog takmičenja
Završeno i drugo polufinale Evrosonga: Poznati svi finalisti najvećeg muzičkog takmičenja - Copyright Promo/eurovision.tv

veličina teksta

Aa Aa

Najveće muzičko takmičenje na svetu dobilo je i drugih deset finalista koji će se 13. maja naći u trci za najbolju pesmu Evrovizije. Kompozicije koje su odabrane za završnicu ovogodišnjeg takmičenja nakon 16 nastupa u Velikoj Britaniji dolaze iz Albanije, Kipra, Estonije, Belgije, Austrije, Litvanije, Poljske, Australije, Jermenije i Slovenije.

Na 67. Evroviziji takmičenje je završeno za Dansku, Rumuniju, Island, Grčku, Gruziju i San Marino.

U finalu su već  predstavnici "velike petorke", Francuska, Nemačka, Španija, Italija i zemlja domaćin Velika Britanija, a tamo ih čeka i deset učesnika koji su odabrani u prvom polufinalu, a među kojima je predstavnik Srbije Luke Black.

Ove godine sistem glasanja je delimično izmenjen, što bi moglo značajno da utiče na ishod takmičenja. 

Nakon što je u polufinalima glasala isključivo publika, u finalu će i žiri dati svoj glas. Takođe, prvi put će biti dozvoljeno glasanje i zemljama koje ne učestvuju, a prikupljeni glasovi biće prezentovani kao "ostatak sveta".

Zemlje dodeljuju 12 poena svojim omiljenim izvođačima, deset za drugog, osam za trećeg, a zatim sve do jedinice za ostale. 

Prvo se proglašavaju glasovi žirija, koje čitaju novinari iz svake od zemalja učesnica u uključenju uživo, a kada svi saopšte rezultate, na tabeli se u samoj završnici takmičenja automatski prikazuju i glasovi publike. 

Prošle godine Sem Rajder imao je najviše glasova žirija, ali je u napetom finalu potisnut na drugo mesto, kada su dodati glasovi publike, a pobedu je odneo ukrajinski bend Kalush Orchestra.

Prema aktuelnim kladionicama, najveće šanse za pobedu na ovogodišnjoj Evroviziji ima Šveđanka Lorin sa svojom pesmom "Tattoo". Ukoliko joj to pođe za rukom, Švedska će imati isti broj pobeda kao i Irska - sedam i postati prva žena koja je osvojila prvo mesto više od jednom.

Velike šanse ima i Finska sa pesmom "Cha Cha Cha" u izvođenju ekscentričnog repera Kerije (Käärijä), dok su treći na listi Ukrajinci "TVORCHI" sa pesmom "Heart of Steel".

Predstavljamo vam deset pesama koje su se večeras plasirale u finale Evrovizije:

Austrija - Teja i Salena - "Who The Hell Is Edgar?"

Jermenija - Brunette, "Future Lover"

Australija - Voyager, "Promise"

Estonija - Alika, "Bridges"

Poljska - Blanka, "Solo"

Kipar - Endrju Lambrou, "Break a Broken Heart"

Slovenija - Joker Out, "Carpe Diem"

Belgija - Gustaph, "Because of You"

Litvanija - Monika Linkite, "Stay"

Albanija - Albina & Familja Kelmendi, "Duje"

 

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu